Biserica fortificată din Alma Vii, premiată de Comisia Europeană pentru lucrările de patrimoniu. Acum se va reface altarul
Două monumente istorice din România au fost premiate luni seară la un concurs al Comisiei Europene care vizează conservarea patrimoniului cultural.
O fundație care se ocupă de restaurarea unei biserici din Sibiu a câștigat 20.000 de euro, bani care vor fi folosiți pentru a finaliza proiectul.
Apreciat a fost și demersul de readucere la viață a unui lăcaș de cult din Cluj-Napoca. Cele două premii au venit cu ropote de aplauze și lacrimi în ochii celor care se ocupă de proiect.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Caroline Fernolend, coordonatoarea proiectului de reabilitare a Bisericii din Alma Vii: „Dedic această recunoaștere comunității care a construit, acum câteva secole, această biserică fortificată și comunității care locuiește astăzi în Alma Vii și și-a asumat responsabilitatea pentru acest special monument de patrimoniu, patrimoniu european.”
Valoarea totală a premiilor se ridica la 20.000 de euro.
Caroline Fernolend, coordonatoarea proiectului de reabilitare a Bisericii din Alma Vii:
„În 2011 a început acest proiect și am reușit să atragem fonduri norvegiene, fonduri din America. Chiar mai aveam de nevoie de bani pentru a termina restaurarea altarului.”
Juriul a apreciat felul în care a fost restaurat şi un alt monument de la noi. De această dată, premiul a fost unul onorific.
Reprezentant proiect: „Am rămas de-a dreptul fără cuvinte, văzând cum un spațiu întreg strălucește. Laud, într-adevăr, Biserica „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, România.”
Adam Maksay, coordonatorul proiectului de reabilitare a Bisericii din Cluj-Napoca:
„Juriul a apreciat calitatea lucrărilor reabilitării, evoluția lucrurilor în timp, utilizarea bisericii ca spațiu cultural și deschiderea turnului pentru vizitatori.”
Ambele monumente istorice au fost incluse în categoria „Conservare și Reutilizare”. Câştigătorii au fost stabiliţi în funcţie de mai multe criterii, printre care impactul și felul în care este promovată identitatea europeană.
Ștefan Balici, președintele Ordinului Arhitecților din România: „Ne arată în contextul general european că în România se poate face performanță în domeniul protejării patrimoniului. Câștigul cel mai important este recunoașterea, care le dă un alt statut și o altă forță de a convinge în continuare alți oameni, alte autorități publice, alte comunități, să facă restaurare așa cum trebuie. Generează și activitate turistică.”
Peste două sute de proiecte au fost analizate de specialişti. Ceremonia de luni seară a fost parte a Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat în acest an la București.