In Romania traiesc 550.000 de bolnavi de hepatita C!

18-05-2010 00:00


Orice bolnav de hepatita C poate sa duca o viata normala. O demonstreaza perfect povestea unui cuplu de prim-balerini de la Opereta din Brasov.

Din pacate, Romania se afla printre primele tari din Europa la numarul de pacienti, cu peste jumatate de milion de oameni infectati. Numai cei inregistrati oficial. Altii nu stiu ca poarta diagnosticul, iar unii il ignora.

Sotia lui Dorin a aflat de boala sa in Italia. Inaintea unei operatii, medicii i-au dat vestea: sufera de hepatita C. Au inceput amandoi tratamentul. Prim-balerini, rolurile lor erau prea importante ca sa se poate retrage de pe scena, asa ca au incercat sa le ascunda colegilor situatia in care se afla. N-a fost usor. Dar au reusit si acum au un copil perfect sanatos.

Tratamentul impotriva virusului hepatitei C este foarte agresiv, insa impiedica aparitia unor boli mult mai grave, precum ciroza sau cancerul hepatic.

Virusul se poate lua de la dentist, prin contact cu ustensile medicale sau cosmetice nesterilizate, sau pe cale sexuala, in cazul celor care nu folosesc prezervativul. 60-70% dintre cei infectati nu stiu nici acum ca au luat virusul, estimeaza specialistii.

In Romania, sunt inregistrati in acest moment 550.000 de bolnavi de hepatita C.

VIDEO PROTVPLUS.RO