Gustul amar, detectat de plamani. Afla cum ii ajuta pe bolnavii de astm
Cercetatorii au descoperit ca plamanii pot “simti” gustul amar la fel de bine ca si limba. Aceasta inseamna, spun ei, ca s-ar putea gasi noi tratamente in cazul pacientilor care sufera de astm, pentru ca ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.
Plamanii omului pot detecta gustul amar in acelasi fel ca si limba si pot raspunde la aceasta senzatie intr-un mod specific. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Medicina din Maryland a constatat ca in fata stimulilor amari, plamanii au o reactie contrara asteptarilor.
“Initial am crezut ca receptorii gustului amar din plamani vor reactiona ca si cum ar fi fost supusi unui inhalant toxic care ar fi cauzat senzatia de sufocare si tuse, pentru a-l elimina. Nu a fost sa fie asa! Am descoperit ca, de fapt, componentele amare au avut un efect contrar decat ne asteptam. Caile respiratorii s-au deschis mai profund decat sub actiunea oricarui medicament pe care l-am incercat pana acum in cazul tratarii astmului sau a bolilor cronice de plamani”, a explicat coordonatorul cercetarii, Dr Stephen Liggett.
Echipa de cercetatori a testat substantele amare pe caile respiratorii de la oameni si soareci si au publicat rezultatele studiului in Medicina Naturii.
Chinina si clorochinina, care sunt folosite in mod normal pentru combaterea malariei, au fost folosite ca stimulenti pentru gustul amar impreuna cu zaharina care are un gust amar.
Dr Liggett a mai adaugat ca pe baza cercetarii facute, cele mai bune medicamente care s-ar putea produce de acum incolo pentru combatarea astmului ar putea porni de la modificarea componentelor amare care sa fie transformate in inhalanti.
Descoperirea a fost facuta intamplator, in momentul in care oamenii de stiinta studiau receptorii din muschii care produceau contractii sau relaxare in plamani. Ei au ajuns la concluzia ca substantele amare au asupra cailor respiratorii acelasi efect pe care il are calciul asupra muschilor.
Sursa foto: www.wikipedia.org