CSID: Meniurile traditionale, la fel de daunatoare ca si fast food-ul
Meniurile traditionale pot fi la fel de periculoase precum cele de la fast food. Din aceasta categorie de nutrienti, avem voie sa consumam maximum 20 de grame pe zi.
Doar o portie de sarmale depaseste 100 de grame de grasimi saturate. Insa modalitatile sanatoase de a gati ne permit sa ne bucuram din cand in cand de preparatele din bucataria bunicii!
Ciorba de burta, bulzul si sarmalele sunt in topul specialitatilor cu care se lauda bucataria traditionala romaneasca.
Ne lasa gura apa, ar spune multa lume. Insa abunda in grasimi animale a caror concentratie pe portie depaseste limita recomandata de specialistii in nutritie.
Poti sa reduci frecventa consumului acestor specialitati - sa mananci o data pe saptamana sau mai rar, pe de alta parte o portie sa fie mult mai mica - in loc de un bol mare, un bol mic e ciorba de burta.
Atunci cand prajim cartofi care contin un animoacid - asperagina - prin prajirea grasimilor care nu rezista la temperatura se genereaza acrilamida care e neurotoxica si cancerigena.
Uleiul de floarea soarelui este cel mai putin rezistent la prajire, deci cel mai nociv. Insa pentru o portie de cartofi prajiti si o friptura exista o alternativa sanatoasa.
Uleiul de palmier nehidrogenat are punctul de fierbere la 230 de grade - deci superior temperaturilor de pregatire. O temperatura obisnuita de prajire este de 190-200 de grade. Un ulei rafinat de masline poate fi utilizat la prajire. In felul acesta, specialitatile romanesti nu mai atenteaza la silueta si sanatate.