ADHD- cea mai complexa boala a copilariei!
Sunt tot mai neastamparati, agresivi si greu de stapanit. De asta se plang din ce in ce mai multi parinti, ingrijorati de compartamentul copiilor lor. Iar numeroase familii aud apoi de la doctori ca cei mici sufera de sindromul ADHD.
O tulburare de comportament care afecteaza, potrivit studiilor, 5% dintre fetitele ori baietii de varsta scolara din Romania.
Specialistii vorbesc despre cea mai complexa boala a copilariei. Procentul apare in ultimul studiu epidemiologic, dar mai sunt alti zeci, poate sute de copii, nediagnosticati.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sindromul ADHD este de trei ori mai frecvent diagnosticat la baieti decat la fete. Conteaza foarte mult tratamentul, dar si alimentatia celor mici. Si asta pentru ca aditivii alimentari au un efect nociv asupra sanatatii copiilor hiperactivi.
Astfel, la nivel european este in dezbatere un regulament prin care in curand toate produsele care au E-uri periculoase pentru copii vor fi etichetate cu un mesaj de avertisment, la fel ca si in cazul tigarilor. Asa ca, daca actul va fi adoptat la fel ca si in cazul pachetelor de tigari, pe ambalaje vor fi trecute si riscurile asociate anumitor E-uri: tulburari de crestere, de concentrare sau neurologice.
De altfel, de un an proiectul de Regulament privind informarea consumatorilor este in dezbatere in Parlamentul European.
De cele mai multe ori, parintii unui copil cu astfel de manifestari nu se gandesc la sindromul ADHD. Cred ca are doar prea multa energie. Numai un control medical poate descoperi si opri evolutia bolii.
Cercetarile au aratat ca ADHD se transmite genetic de la parinti la copii. Dar si alti factorii contribuie la declansarea bolii, tensiunile in familie, de pilda.