Vreti sa slabiti, dar nu puteti trai fara desert? Nici o problema
Alternativele sanatoase la zahar precum siropurile de artar, agave sau stevie sunt gata sa va faca viata mai dulce. Daca le consumati, nu mai riscati diabet, obezitate sau carii, pericole consacrate ale abuzului de zahar.
Desi sunt inca putine, la ora actuala exista si in Romania magazine si restaurante care au eliminat zaharul rafinat de pe rafturi, respectiv din meniuri.
In locul lui gasim siropuri bio, cum este cel de artar. Acesta se obtine prin fierberea sevei unor anumite specii de artar.
Aceasta delicatesa naturala cu gust fin de caramel poate fi folosita pentru clatite, torturi sau inghetate. Este la fel de bun si ca dressing pentru fripturi si salate. Se poate adauga chiar si la supele de rosii pentru a le da o savoare deosebita, dar si la felurile principale.
O reteta delicioasa este cea cu zucchini si marar. Mai intai se fierb bucatile de zucchini, apoi se adauga marar verde, o lingurita de coriandru, sare, piper, zeama de lamaie si sirop de artar. Se mai lasa 5 minute la fiert si mancarea e gata.
Un alt inlocuitor natural al zaharului este siropul de agave, obtinut din seva unei plante care se gaseste in America Centrala. Acesta se dizolva usor in lichide si poate fi folosit in loc de zahar sau miere in orice preparate.
Si siropul de orez brun are un indice glicemic mai scazut decat al zaharului. Se obtine prin prajirea orezului brun pana cand lasa un sirop dulce.
Tot la capitolul siropuri-indulcitori exista cel din malt de orz. Insa puterea de indulcire este doar pe jumatate cat cea a zaharului.
Nou intrat pe piata romaneasca este extractul de stevie, folosit de sute de ani de indienii din Paraguay. In forma naturala, stevia indulceste de 30 de ori mai bine decat zaharul. In forma concentrata este de 300 de ori mai dulce decat zaharul rafinat.
Iata cum puteti prepara o prajitura cu ciocolata si branza dulce fara sa folositi pic de zahar!
Pentru primul blat, ciocolata se topeste impreuna cu untul, peste ea se adauga 3 oua, cacao, lapte, faina, praf de copt, cardamom si extract de stevie.
Pentru al doilea blat, reteta spune ca untul trebuie frecat cu zaharul. In loc de 50-60 de grame de zahar punem cam un sfert de lingurita de extract de stevie pulbere. La revedere, zahar!
Se adauga apoi branza dulce, doua oua si faina. Aluatul cu branza se pune peste cel cu ciocolata, se presara nuci si migdale si se pune in cuptor.
Extractul de stevie este cel mai indicat in cazul curelor de slabire, pentru ca nu are calorii. In plus, stevia este o planta bogata in antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi.
De asemenea, contine substante eficiente impotriva hipertensiunii.