Romanii au inceput aprovizionarea de iarna
Frigul care s-a instalat neasteptat de devreme anul acesta, le-a dat romanilor idei. Oamenii si-au luat sacosele, si-au numarat banii si au pornit sa-si umple camarile pentru iarna: muraturi, carne prajita si pusa in untura, zacusca, pastrama uscata...
Cine n-are timp sau nu se pricepe la gatit, le gaseste la targurile de producatori, dar si in rafturile marilor magazine.
Camara de la tara a ajuns in magazine si e la mare pret. Bunicile ar face bani frumosi daca ar vinde carnea in untura cu 40 de lei kilogramul si jumarile cu 53 de lei kilogramul. Mai ales ca nicio fabrica nu poate copia gustul autentic al experientei.
Oricum, primiti mai mult untura si mai putina carne. O doamna doctor ne spune ceva de artere infundate si colesterol. Apoi marturiseste... ca mai gusta si ea!
Sa revenim la bunici. In parcul Agronomiei din Bucuresti, primim lectii de la profesioniste. Carne de porc in aspic si grasime, 10 lei. Pastrama uscata, 30 de lei kilogramul.
Pastrama de oaie nepreparata, 35 de lei. Apoi se fierbe in vin. Cine prefera proteina macra isi umple rapid sacosa.
Pentru siluete mai zvelte, zacusca, 13 lei un borcan. Muraturi din vinete albe, 15 lei. Si conserve din hribi si ghebe.
Si tot de pe vremea bunicii stim: "Neaparat, ia cu paine!" Am facut, asadar, o paine la test. Framantata, dospita, intinsa pe margini si unsa cu ou, apoi pusa la copt pe lopata. In camara, ar fi tinut doua saptamani. A noastra a fost insa respinsa. Se accepta doar excelenta!