CSID: Conteaza ce mancam, dar si cum pregatim hrana!
Sa vorbim de exemplu despre peste! Este un aliment ideal, dar prajit, pane sau fript devine nociv.
Coacerea, prepararea la aburi si fierberea domina topul celor mai sanatoase metode de a gati orice aliment. La sfarsitul clasamentului se situeaza indiscutabil prajirea in ulei sau, si mai nociv, cea pane cu malai, faina sau pesmet.
Ideal ar fi ca pestele sau alte sortimente de carne sa fie preparate la cuptor, in hartie pergament. Astfel isi pastreaza intacte calitatile nutritionale. Legumele la aburi sunt cea mai sanatoasa optiune, pentru ca in felul acesta sunt eliminate multe din substantele chimice utilizate in agricultura intensiva.
De asemenea, legumele si fructele congelate sunt superioare celor din conserva, pentru ca au proprietati similare celor proaspete. Cu o singura conditie: temperatura de congelare nu trebuie sa fie mai mica de -18 grade. Daca s-a intamplat asa, exista indicii.
Mai mult, expertii in nutritie recomanda alimentele conservate prin murare, pentru ca in timpul acestui proces apare flora probiotica, precum cea din iaurturi. Si mai exista un motiv pentru a evita pe cat posibil muraturile in otet.
In concluzie, cele mai bune metode de preparare si conservare a alimentelor garanteaza o nutritie echilibrata, fara compusi nocivi.