Inima artificiala, salvarea pe care Romania nu si-o permite pentru cei care asteapta un transplant
In tarile civilizate, care au grija de cetatenii lor, bolnavii prea slabiti pentru transplant sunt salvati de tehnologie.
Unii poarta cativa ani in piept o inima mecanica, legata la baterii. In Croatia de exemplu, se implanteaza anual 10 inimi artificiale.
Oamenii dorm, se spala si calatoresc purtand dupa gat o borseta, care ascunde unitatea centrala a inimii lor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dupa cateva incercari, Romania este foarte departe de aceste performante.
Din 10 bolnavi cu infarct multiplu, 3 sunt prea slabiti si n-ar rezista unei inlocuiri a inimii. In cazul lor, cardiologii croati folosesc inimi mecanice.
"Transplantul este rezolvarea optima pentru insuficienta cardiaca. Totusi, pentru ca suntem limitati de numarul donatorilor, trebuie sa exploram alte variante de interventie. Inimile artificiale sunt cu siguranta o alternativa", spune Hrvoje Gasparovic.
Un aparat de domensiunile inimii umane e implantat in pieptul bolnavului.
Acesta e apoi legat la toate vasele si va pompa acelasi volum de sange ca inima puternica a unui atlet. La exterior, omul are o unitate centrala cat o poseta.
"-Acest dispozitiv controleaza pompa propriu zisa. Intregul sistem functioneaza intru totul pe baza de baterii. Dupa cum vedeti, pacientul este complet deplasabil.
-Dar intotdeauna are cu el borseta.
-Corect. Isi poarta borseta, dar poate sa si faca dus cu ea.
-Serios? E rezistenta la apa?
-Da, nu patrunde apa. Sunt borsete speciale pentru dus"
"Este o operatie care salveaza vieti. Ii asigura pacientului nu numai prelungirea vietii, ci si un lucru la fel de important: ii imbunatateste calitatea vietii", precizeaza Gasparovic.
O inima artificiala costa intre 50 si 90 de mii de euro. Unele sunt folosite cateva luni, pana cand pacientul se stabilizeaza si va putea suporta transplantul de cord.
Altele pot fi purtate si 8-10 ani. E drept, cine primeste o inima umana poate spera sa mai traiasca dupa transplant chiar si 20 de ani.
Anul trecut, in Croatia s-au facut cele mai multe transplanturi de cord din lume, raportat la populatie. 44 de cardiaci au primit o grefa de la un donator in moarte cerebrala.
Un pacient tocmai a fost trecut pe circulatie extracorporeala. In timp ce aparatul a preluat toate functiile inimii, cea bolnava va fi clampata, scoasa si inlocuita cu un organ sanatos.
"-E ca si cum as trai intr-un basm.
-Doctorul spune ca lucrati in continuare.
-Sigur, puteti vedea, muncesc, produc. De ce nu? Ar trebui sa ma port ca un invalid? Nu! Tocmai, acum trebuie sa lucrez, pentru ca sunt sanatos, am o inima noua!"
Sistemul croat mai are un imens avantaj. Nici un bolnav nu e lasat in urma.
In Romania, abia a fost efectuat primul transplant de inima, dupa 3 ani de pauza.
Sursa: Pro TV
Etichete: Croatia, inima, transplant, inima artificiala,
Dată publicare:
22-07-2013 19:30