Eroii morti pe 21 decembrie 1989, comemorati in Piata Universitatii!


Ultimul update: Marti 02 Octombrie 2012 20:29
Data publicarii: Marti 22 Decembrie 2009 00:00
Categorie: 20 de ani de libertate

Zeci de oameni s-au adunat aseara in Piata Universitatii ca sa-si aminteasca de eroii care au murit pe 21 decembrie 1989.

Unii dintre ei se aflau in acelasi loc si acum 20 de ani, altii si-au pierdut copiii, fratii sau parintii in acea noapte sangeroasa de decembrie.

Imaginile surprinse in noaptea dintre 21 si 22 decembrie in Capitala de Paul Cozighian, student la regie-film in '89, sunt amintirile groazei de atunci si ale durerii de dupa.

La baricada de la Intercontinental au murit atunci 49 de oameni, 700 au fost raniti si peste 800 au fost arestati si dusi la Jilava. Nicolae Ceausescu il trimisese in strada pe Generalul Vasile Milea, sa coordoneze personal represiunea.

"Poate in fiecare seara ma gandesc la acel moment de la baricada, am vazut un tab cum a venit cu toata forta dinspre sala Dalles, a intrat in baricada si nu a putut sa o depasesca. Manifestantii au dat foc, munitia care era inauntru a inceput sa pocneasca. A fost practic o stare de razboi", a spus Paul Cozighian.

Toti cei care au fost in Piata Universitatii asteapta de 20 de ani adevarul despre baia de sange. "Cei care au tras atunci, aici, in 21 decembrie inca nu au fost trimisi in judecata", a adaugat Cozighian.

21 decembrie '89. Baricada de la Intercontinental. Morti razbunati cu morti
In urma cu 20 de ani, Timisoara devenea primul oras liber din Romania
Documentare impresionante despre Revolutia din 1989, transmise de CNN
VIDEO PROTVPLUS.RO