Orasul populat de "roboti" care traiesc cu un singur cuvant in minte. Experienta unui "Life Coach" la capatul lumii

Cristian Onetiu

Cristian Onetiu, Life Coach in Calatoria Galaxy S6 in jurul lumii, scrie de la Seul despre cum este sa traiesti printre "robotii" lumii moderne.

 

Seul nu era deloc pe lista oraselor pe care vreau sa le vad in viata asta. Nu era nici macar pe lista de rezerva :)

Daca totusi cineva ma intreba de Coreea de Sud, as fi raspuns rapid ca o vad ca pe o Coree de Nord, dar usor mai capitalista. Asociam acestei tari, intr-un mod simplist si generalist, elemente ca: orez, palarii conice impletite, costume traditionale, muzica specifica si mancare semi-vie in fiecare meniu. Vedeam in mintea mea ingusta tineretul ca pe o masa amorfa de adolescenti imbracat in ”uniforme” ce se pregatesc sa ”ingroase randurile” categoriei de muncitori ce muncesc si produc neincetat componenete si materii prime ieftine pentru intreaga lume.

Inainte de a pleca in calatoria noastra transformationala, am incercat sa imi fac o parere despre Seul, Coreea si coreeni cautand ca orice om… pe internet. Am ramas surprins in prima faza de rezultatele economice si sociale pe care tara le-a avut in ultimii 50 de ani, dar mai ales de capacitatea lor colectiva de coeziune la viziunea de transformare, enuntata prin anii 50 de catre conducatorii lor. Astazi, dupa a patra zi de Seoul, imi dau seama cat de mult m-am inselat in privinta lor, cat de putin stiam cu adevarat despre ei si si mai ales cat de mult m-a marcat acest oras in aceste 4 zile.

Citește și
buenos aires
LIVE BLOG. Peste 150.000 de pasi si 120 de kilometri in 15 zile!

M-am inselat in privinta mancarii, care a fost de fiecare data gustoasa, usoara si proaspata, indiferent de locul de unde am luat-o. M-am inselat in privinta tinerilor, care sunt extrem de cool, conectati si speciali atat in modul in care se exprima vestimentar, cat si ocupational. M-am inselat cu privire la nivelul de tehnologie utilizat la scara mare, lucru care face astazi din Seoul unul dintre cele mai dinamice orase din Asia.

Dar poate cel mai mult m-am inselat in privinta oamenilor, astaptandu-ma sa vad niste robotei care indata ce termina munca, se retrag grabiti in blocurile inghesuite si gri. Paradoxal este ca in prima zi am vazut… doar ce imi pregatisem mental sa vad.

Incet-incet insa, prin fiecare interactiune cu ei, ma trezeam parca si deveneam mai constient de profunzimea cu care ei vedeau lucrurile si mai ales seriozitatea cu care ei le executau. Ceea ce mi-a atras atentie insa in mod special, a fost un cuvant pe care majoritatea coreenilor intalniti in rosteau atunci cand se refereau la ceea ce fac ei in fiecare zi. Am interactionat pana acum cu mii de oameni din multe tari si de fiecare data, pentru a intelege cum se raporteaza la activitatea lor de zi cu zi, ascultam cu atentie cuvintele pe care le foloseau repetitiv in descrierile lor.

Am identifificat astfel 7 cuvinte cheie care se tot repeata. In timp, am reusit sa organizez aceste cuvinte-cheie in functie de puterea, energia si rezultatele pe care le generau. Iata care sunt acestea in ordine:

1. ”Roboteala” – folosit in general ca auto-ironie, de cei ce se considera deja roboti ce executa zilnic aceleasi cerinte, insiruite la fel si benefiiciind in general de aceleasi recompense.

2. ”Sarcina” – folosit de majoritatea celor intervievati, caracteristicile principale ale acestui cuvant fiind specificitatea ridicata a cerintei si responsabilitatea ceruta in indeplinirea ei.

3. ”Proiect” – acest cuvant este folosit in general de catre cei care au un grad mai mic de responsabiliate asupra reusitei, dar o responsabilitate crescuta in zona creativitatii si inovatiei

4. ”Provocare” – folosit de cele mai multe ori de cei ce pun pe primul rand cariera si progresul profesional ce garanteaza ascensiunea continua.

5. ”Pasiune” – cuvant utilizat cel mai des de persoanele extrem de eficiente, care gasesc in ceea ce fac extrem de multa placere, pentru ca majoritatea lucrurilor sunt asumate ca parte din pasiunea zilnica personala.

6. ”Vocatie” – folosit de cei care isi asuma fara nici o rezerva dificultatiile specifice in atingerea obiectivelor inalte, punand la dispozitie toate talentele personale

7. "Misiune” – cei care reusesc sa traiasca prin tot ceea ce fac, sentimentul de constributie la implinirea unei viziuni mai mare decat propria persoana, ce schimba in mod definitoriu atat pe cei ce o implinesc cat si intreaga societate.

Ghiciti ce cuvant au folosit majoritatea dintre cei cu care am interactionat in Coreea de Sud, de la portar, liftier, receptionist, sofer, ghid, pana la vanzatori, manageri si presedinti? MISIUNE! Toti se raportau la acest cuvand in tot ceea ce faceau. Liftierul stia ca ceea ce face el este extrem de important, iar ajungerea turistilor la etajul 63 in stare buna era, pe langa sarcina lui, si parte din misiunea lui. Soferul de la aeroport, chiar daca facea asta in fiecare zi, zambea si marturisea ca ii place sa vada oameni zambitori. Iar la aeroport, oamenii sunt tot timpul asa, iar acest aspect il facea foarte fericit. In plus, simtea clar ca are misunea de a reprezenta tara lui in fata celor ce tocmai aterizeaza, fiind cel care poate crea prima impresie. La fel a fost in cazul fiecaruia. Nimeni nu ii platea sa faca aceste lucruri, dar toti sustineau ca tocmai acesasta constributie continua ii faceau fericiti chiar in timp ce faceau ce aveau de facut.

Fiecare dintre noi suntem liberi sa alegem cum ne raportam la ceea ce facem. Dar cu cat vom reusi singuri sa ne crestem viziunea asupra vietii noastre, cu atat mai tare vom reusi sa contientizam mai mult impactul major pe care il avem fiecare dintre noi in viata celorlalti prin tot ce facem, gandim si simtim. Cu cat reusim sa vedem in tot ce avem de facut, tot mai mult din cele 7 cuvinte cheie, cu atat mai bine ne va fi, cu atat mai de success vom deveni. Atunci vom face totul si cu atitunea de invingator nu de victima. Spun asta pentru ca noii mei prieteni coreeni chair reusesc sa isi faca misiunea lor cu extreme de multa rabdare, perseverenta si mai ales bunatate. Si daca bunatate este un cuvant prea mare, il pot inlocui cu politete, caci reprezinta mai bine atitudinea cu care isi fac acesti oameni misiunea zi de zi.

Plec incantat din Seul, cu gandul de a reveni in curand. Ma voi intoarce curand in tara si stiu de pe acum ca voi fi mult mai intelegator cu privire la imaginea pe care vizitatorii Romaniei o au la prima vizita. Si Romania sufera de multe etichete necuvenite si imagini false intiparite in mentalul colectiv european si global. Toate acestea se cer a fi indreptate nu prin campanii de tara (cu toate ca si ele ar ajuta daca ar fi cu adevarat croite pe publicul tinta), ci mai ales prin interactiunea tuturor vizitatorilor cu noi, cei ce reprezentam Romania si spiritul acestei natii la fel de valoroase, dar diferita in talente, puteri si roade. Sper sa reusim cat de repede sa ne clarificam si noi aceste aspecte, pentru ca roadele acestei natii sa incante cat mai multi traitori ai acestei planete din care natural facem parte.

Articol recomandat de sport.ro
Swiatek, prinsă dopată, dar ajutată de Agenția Mondială Antidoping: decizia WADA, șocantă, face înconjurul lumii
Swiatek, prinsă dopată, dar ajutată de Agenția Mondială Antidoping: decizia WADA, șocantă, face înconjurul lumii
Citește și...
Calatoria Galaxy S6 a ajuns in orasul unde masinile stau iar Internetul alearga. Trepte de viteza in Seul
Calatoria Galaxy S6 a ajuns in orasul unde masinile stau iar Internetul alearga. Trepte de viteza in Seul

CalatoriaS6 a descoperit in capitala Coreei de Sud un oras ultra-performant, care incearca acum sa foloseasca tehnologia si pentru o calitate mai buna a vietii

LIVE BLOG. Peste 150.000 de pasi si 120 de kilometri in 15 zile!
LIVE BLOG. Peste 150.000 de pasi si 120 de kilometri in 15 zile!

Radu, Alin si Larisa au incheiat calatoria de 15 zile in jurul lumii la Buenos Aires. Norocosii castigatori ai campaniei Galaxy S6 au mai fost la Seul, Paris si Casablanca, in cautarea unui nou stil. Asta este povestea aventurii lor.

Recomandări
LIVE TEXT | Donald Trump a devenit oficial al 47-lea președinte al SUA: „Epoca de aur a Americii începe chiar acum”
LIVE TEXT | Donald Trump a devenit oficial al 47-lea președinte al SUA: „Epoca de aur a Americii începe chiar acum”

Donald Trump a depus jurământul în calitate de preşedinte al Statelor Unite, începându-şi astfel cel de-al doilea mandat şi încheind una dintre cele mai uimitoare reveniri politice din istoria Americii.

John Florescu, după învestirea lui Donald Trump: „Sunt sigur că într-un an vom vedea o Americă diferită”
John Florescu, după învestirea lui Donald Trump: „Sunt sigur că într-un an vom vedea o Americă diferită”

Jurnalistul și producătorul TV John Florescu a comentat declarațiile noului președinte al SUA, Donald Trump, în care acesta a punctat că „epoca de aur a Statelor Unite începe acum. Declinul Americii s-a terminat. Astăzi e ziua eliberării”.

În 2025, salariile din România frânează puternic. Majorarea reală a salariului mediu va fi de doar 1,6 % - estimări CNP
În 2025, salariile din România frânează puternic. Majorarea reală a salariului mediu va fi de doar 1,6 % - estimări CNP

După ce, în ultimii ani, unii dintre angajați s-au bucurat de măriri semnificative de salarii, 2025 vine cu o stagnare sau creșteri timide. Comisia Națională de Prognoză anunță o majorare reală a salariului mediu în România de sub 2%.