Planul UK în cazul unui Brexit fără acord: Cum pot cetățenii UE să rămână în Anglia

Ultima actualizare: 05-09-2019 14:21

Guvernul britanic anunță introducerea unui plan de reglementare a şederii temporare în UK, în cazul în care nu va exista un acord privind Brexit, renunțând astfel la blocarea liberei circulații a cetățenilor UE.

Potrivit unui comunicat al Guvernului condus de Boris Johnson, cetățenii UE care vor sosi în Marea Britanie înainte de finalul anului 2020 vor putea să ceară un permis de ședere temporară în această țară pentru o perioadă de încă trei ani, în cazul în care nu va exista un acord privind Brexit.

Guvernul a anunțat astfel că libera circulație a cetățenilor UE, care s-a aplicat atât timp cât Marea Britanie a fost membră a Uniunii Europene, va fi înlocuită temporar cu schema "Pleacă pentru a rămâne", scrie BBC.

Potrivit acestei scheme de reglementare a șederii temporare, aplicabilă în cazul în care Guvernul de la Londra nu ajunge la un acord privind ieșirea din UE la 31 octombrie 2019, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie înainte de finalul anului 2020 pot depune o cerere pentru a rămâne până în decembrie 2023.

Guvernul condus de Boris Johnson și-a dorit ca libera circulație a cetățenilor UE să se încheie pe 31 octombrie 2019, odată cu ieșirea din UE, însă acest lucru nu a fost posibil, avocații angajați în acest sens anunțând-i pe miniștrii că o astfel de situație ar putea declanșa haosul.

Noua schemă se va aplica cetățenilor din Spațiul Economic European și din Elveția, precum și membrilor de familie, care ajung în UK pentru prima dată, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, oficialii britanici anunță că cererile online "vor fi simple și gratuite".

În plus, cetățenii UE care locuiesc deja în UK au termen până pe data de 31 decembrie 2020 pentru a aplica pentru această nouă formă de reglementare a șederii temporare, în cazul unui "no-deal Brexit".

Ministrul de interne: Vom prelua controlul asupra granițelor

 

Anunțând noul plan, ministrul de Interne, Priti Patel, a precizat că "oprirea liberei circulații a cetățenilor UE așa cum este definită în prezent, precum și controale mai dure la graniță vor ajuta UK să prea controlul la frontierele sale".

"În viitor, vom introduce un nou sistem privind imigrarea, bazat pe puncte, care se va baza pe calitățile și aptitudinile oamenilor și nu pe locul de unde vin aceștia", a adăugat ministrul.

În comunicatul citat, Guvernul britanic a anunțat, de asemenea, faptul că pașapoartele albastre pentru cetățenii UK vor fi introduse până la sfârșitul acestui an și că pentru cetățenii din SEE (care vor să rămână în UK) se va aplica "o verificare mai atentă privind normele ce reglementează criminalitatea în UK".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO