Juncker, despre BREXIT: „Statele să se pregătească pentru toate scenariile”


Ultimul update: Miercuri 30 Ianuarie 2019 20:11
Data publicarii: Miercuri 30 Ianuarie 2019 19:54
Categorie: Stiri Brexit
jean claude juncker

Jean-Claude Juncker a declarat miercuri că acordul privind Brexitul nu va fi renegociat, după ce parlamentul britanic a mandatat-o pe premierul Theresa May să renegocieze clauza de ''backstop'' privind frontiera nord-irlandeză.

''Acordul de retragere rămâne în continuare cel mai bun şi unicul acord posibil. Uniunea Europeană a spus aceasta în noiembrie, am spus-o în decembrie, am spus-o şi înaintea primului vot semnificativ din Camera Comunelor în ianuarie. Dezbaterea şi voturile de ieri din Camera Comunelor nu schimbă acest lucru”, a punctat Juncker într-o intervenţie în faţa Parlamentului European, relatează agenţiile EFE şi AFP, citează Agerpres. 

Votul dat marţi în parlamentul britanic ''a mărit riscul unei retrageri dezordonate'' a Regatului Unit din UE, a mai spus Juncker, estimând totodată că cele 27 de state ale UE trebuie să fie pregătite pentru ''toate scenariile, inclusiv pentru cel mai rău''.

În şedinţa desfăşurată marţi la Londra în Camera Comunelor, deputaţii britanici au respins amendamentele avansate de opoziţia laburistă şi de adversari ai Brexitului din Partidul Conservator, prin care aceştia au încercat să transfere de la guvern către parlament deciziile privind continuarea procesului de ieşire din UE.

A fost de asemenea respins şi amendamentul care admitea un Brexit fără acord, dar a fost aprobat cel prin care se cer concesii Bruxelles-ului în privinţa clauzei de ''backstop'', care să fie înlocuită, conform amendamentului aprobat, cu ''aranjamente alternative''.

Premierul Theresa May a acceptat anul trecut mecanismul de ''backstop'' pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul.

Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord va fi aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor pe 15 ianuarie.

Juncker a menţionat în intervenţia sa în faţa PE că atât Londra cât şi Bruxelles-ul au subliniat că nu doresc revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord şi nici reîntoarcerea la ''vremuri mai obscure'' din trecut. Prin urmare, el a insistat că, pentru a evita un asemenea ''risc'', este nevoie de o ''reţea de securitate'', făcând astfel referire la mecanismul de ''backstop''.

''Nu dorim să folosim această reţea de securitate, dar, pe de altă parte, nicio reţea de securitate nu poate fi cu adevărat sigură dacă ea poate fi retrasă în orice moment'', a argumentat Juncker, afirmând că frontiera irlandeză este şi frontiera UE, prin urmare ea este prioritatea blocului comunitar.

După dezbaterea de marţi din parlamentul britanic, a continuat Juncker în discurs, am aflat că acesta este ''împotriva multor lucruri'', cum ar fi un Brexit fără acord ori mecanismul de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, dar UE încă nu ştie ''exact pentru ce este favorabilă Camera Comunelor'', a remarcat mai departe preşedintele Comisiei Europene.

Într-o primă reacţie după declaraţia lui Juncker, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a amintit că aceasta din urmă a atenţionat că renegocierea acordului cu Bruxelles-ul nu va fi uşoară, în condiţiile în care oficialii europeni au respins orice redeschidere a acestui acord pentru noi discuţii.

''Theresa May a spus clar că nu va fi un proces uşor şi că din partea UE va exista o rezistenţă faţă de redeschiderea acordului de retragere. Datele sunt foarte clare: UE spune că vrea ca Regatul Unit să se retragă cu un acord, noi la rândul nostru dorim un acord, acordul la care am ajuns cu UE a fost respins de parlament la o diferenţă de 230 de voturi, aşadar va trebui să facem schimbări în acord pentru ca el să obţină sprijin parlamentar'', a indicat purtătorul de cuvânt britanic, citat de agenţia Reuters.

Sursa: Agerpres

Juncker, după votul negativ pentru acordul Brexit: Am luat act cu regret de rezultat
Parlamentul European decide măsurile împotriva statelor care nu luptă cu corupţia
Parlamentul European decide măsurile împotriva statelor care nu luptă cu corupţia
VIDEO PROTVPLUS.RO