Reteta originala pentru ketchup nu continea deloc rosii. Adevarul despre cel mai iubit condiment
Condimentul preferat de multi gurmanzi, ketchup-ul, are o istorie nu tocmai... gustoasa. Afla din articol unde isi are originea si din ce era facut initial.
Gustosul sos care insoteste acum orice portie de cartofi prajiti a fost inventat in China, insa nu era bazat pe suc de rosii.
Condimentul se numea “katchop” si era alcatuit din fructe de mare, murate timp de cateva zile in otet si mirodenii. Acest sos a fost adus in Europa de britanici, in anul 1700, care au fost incantati sa-l descopere in Singapore.
Pe batranul continent insa, reteta a suferit cateva schimbari, fiind adaugat si ansoa. Prima reteta englezeasca a fost realizata in 1727, fiind publicata intr-o carte de bucate: continea 12-14 ansoa si nici vorba de rosii.
Abia in anul 1820 au fost incluse si tomatele in realizarea acestui sos, initial completand, apoi inlocuind complet sucul de fructe de mare. Ketchup-ul asa cum il stim noi a fost inventat de Heinz, in 1870.
Incearca doua retete delicioase de pe foodstory.ro: tiramisu cu mascarpone si prajitura cu ciocolata