Reteta originala pentru ketchup nu continea deloc rosii. Adevarul despre cel mai iubit condiment
Condimentul preferat de multi gurmanzi, ketchup-ul, are o istorie nu tocmai... gustoasa. Afla din articol unde isi are originea si din ce era facut initial.
Gustosul sos care insoteste acum orice portie de cartofi prajiti a fost inventat in China, insa nu era bazat pe suc de rosii.
Condimentul se numea “katchop” si era alcatuit din fructe de mare, murate timp de cateva zile in otet si mirodenii. Acest sos a fost adus in Europa de britanici, in anul 1700, care au fost incantati sa-l descopere in Singapore.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe batranul continent insa, reteta a suferit cateva schimbari, fiind adaugat si ansoa. Prima reteta englezeasca a fost realizata in 1727, fiind publicata intr-o carte de bucate: continea 12-14 ansoa si nici vorba de rosii.
Abia in anul 1820 au fost incluse si tomatele in realizarea acestui sos, initial completand, apoi inlocuind complet sucul de fructe de mare. Ketchup-ul asa cum il stim noi a fost inventat de Heinz, in 1870.
Incearca doua retete delicioase de pe foodstory.ro: tiramisu cu mascarpone si prajitura cu ciocolata