Reportaj BBC: Taberele de vrajitoare din Ghana, locurile unde femeile "excentrice" sunt exilate
Atunci cand un sat este lovit de ghinion, in multe tari din lume locuitorii suspecteaza ca la mijloc este vorba de o vrajitorie. In Ghana, femeile banuite de astfel de lucruri sunt fortate sa traiasca izolat, in tabere special create pentru vrajitoare.
O motocicleta ruginita strabate in viteza vasta savana din partea de nord a Ghanei, lasand in urma un nor de praf rosu.
La capatul unui drum obositor, motocicleta opreste in satul Kukuo, unul din cele sase locuri din Ghana care au fost create special pentru femeile acuzate de vrajitorie.
Conducatorul vehiculului isi ajuta mama sa coboare, dupa care isi ia ramas bun.
De acum incolo, Samata Abdulai, in varsta de 82 de ani, va fi obligata sa traiasca aici pana la sfarsitul vietii.
Exista insa si o parte buna in toate astea. Daca Samata ar fi ramas in satul ei, atunci ar fi fost batuta, torturata sau chiar linsata de celelalte persoane.
Se presupune ca astfel de tabere exista de peste 100 de ani si ca initial erau conduse de catre o "tindana", lider care era capabil sa "curete" femeile de vrajitorie.
In prezent, in astfel de locuri traiesc cel mult 1.000 de femei care nu au acces la apa sau electricitate.
Desi au varste respectabile, persoanele care isi duc viata in aceste sate sunt nevoite sa parcurga zilnic cinci kilometri pentru a ajunge la o sursa de apa. Cu toate acestea, ele sunt multumite, deoarece se simt in siguranta aici.
Inainte sa ajunga in Kukuo, Samata traia fericita in satul Bulli, avand grija de nepoti.
Intr-o zi, din senin, unul din frati a vizitat-o si a informat-o ca nepoata ei a murit si ca localnicii o acuza ca ar fi din cauza vrajilor ei.
"Eram confuza si speriata, pentru ca stiam ca sunt nevinovata, insa in acelasi timp stiam ca daca lumea te considera o vrajitoare atunci viata ta este in pericol, asa ca am decis sa fug si sa ma refugiez aici", a declarat Samata.
Desi initial s-a crezut ca astfel de femei sunt trimise aici strict pentru ca sunt considerate vrajitoare, tot mai multe persoane au inceput sa afirme ca la mijloc ar fi vorba despre un cu totul alt motiv.
Un raport al ActionAid despre taberele de vrajitoare arata ca peste 70% din femeile din Kukuo sunt vaduve si batrane, lucru care sugereaza ca rudele lor se folosesc de acuzatia de folosirea magiei negre pentru a le goni si a le fura proprietatile.
"Taberele acestea exprima in mod clar cum sunt privite femeile in Ghana. Cele in varsta sunt exilate pentru ca nu mai sunt considerate utile pentru societate", precizeaza Dzodzi Tsikata, profesor la Universitatea din Ghana.
Sora lui Samata, Safia, in varsta de 52 de ani, traieste de asemenea in Kukuo, fiind acuzata de catre comunitate de vrajitorie.
"Nu exista vrajitoare. Exista ura, gelozie si o cale de a scapa de tine", sustine Safia.
Guvernul ghanez considera ca astfel de tabere afecteaza grav reputatia uneia dintre cele mai dezvoltate si democratice tari din Africa si planuieste sa le desfiinteze cat mai curand posibil.
Problema principala este ca daca femeile ar fi fortate sa se intoarca in satele din care au fost exilate, atunci ceilalti locuitori le-ar putea omori.
"Inainte de a desfiinta taberele, trebuie sa educam comunitatile in care traiau pentru a fi siguri ca nu vor fi torturate sau linsate si sa le schimbam oamenilor de acolo felul de a gandi. Acest lucru, dupa parerea mea, va dura 10-20 de ani", a declarat Adwoa Kwateng-Kluvitse, directorul ActionAid.
In Kukuo, Samata a fost nevoita sa treaca printr-un ritual pentru a stabili daca este vinovata sau nu de vrajitorie. A cumparat o gaina viu colorata, pe care i-a oferit-o preotului satului. Acesta a luat-o si i-a taiat gatul, asteptand sa vada pe ce parte va cadea cand ce va muri.
Dupa ce pasarea se zbate puternic, cade pe spate, semn ca Samata este nevinovata. Batrana zambeste si se simte reabiltiata acum.
Daca se "dovedea" ca era vinovata, atunci ar fi trebuit sa parcurga un ritual mult mai dur, trebuind sa consume craniu de maimuta si sange de gaina fara a se imbolnavi timp de o saptamana.
Desi lumea stie acum ca nu a gresit cu nimic, Samata se gandeste cu tristete la faptul ca nu isi va mai vedea nepotii niciodata.
"Eu le faceam baie si aveam mereu grija de ei. Acuma cine se mai uita dupa ei?", se intreaba femeia.