O femeie insarcinata in 6 luni, aflata in moarte cerebrala, va fi deconectata de la aparate. Medicii refuza sa o faca
Un caz medical sfasietor imparte cetatenii statului american Texas in doua tabere. Judecatorii au decis deconectarea de la aparate a unei femei, aflate in moarte cerebrala, in ciuda faptului ca aceasta este insarcinata in aproape 6 luni.
In timp ce sotul sau lupta pentru a respecta ultima dorinta a tinerei care nu isi dorea sa fie mentinuta in viata cu ajutorul aparatelor, o intreaga comunitate, dar si conducerea spitalului unde este internata invoca dreptul la viata al pruncului nenascut.
Marlise Munoz era insarcinata in 14 saptamani, atunci cand sotul sau a gasit-o inconstienta, prabusita pe podeaua casei. Medicii nu au mai putut face nimic pentru tanara care suferise un atac cerebral.
Marlise era paramedic, la fel ca si sotul sau, si stabilisera de comun acord ca daca vreunul dintre ei va ajunge in aceasta situatie, vor alege sa nu fie mentinuti in viata de aparate.
Conducerea spitalului in care aceasta a fost internata a refuzat insa deconectarea, invocand dreptul la viata al copilului nenascut.
La sfarsitul acestei saptamani, tribunalul a decis ca ultima dorinta a femeii sa fie respectata.
Heather King, avocat: "Aceasta situatie este una extrem de trista. Suntem usurati ca Erik Munoz poate acum sa mearga mai departe si sa se ocupe de inmormantarea sotiei sale."
Decizia judecatorului a starnit o adevarata controversa.O multime de asociatii care lupta impotriva avortului, reprezentanti ai bisericii, dar si oameni care au auzit povestea lupta acum pentru sansa la viata a fatului.
Stephen Broden, pastor: "Exista familii care asteapta chiar in aceasta clipa, care doresc acest copil, indiferent de starea sa de sanatate. Cat despre partea financiara, exista oameni care sunt dispusi sa cheltuie chiar si un milion de dolari doar pentru a tine acest copil in viata."
In timp ce spitalul refuza sa puna in aplicare decizia tribunalului, specialistii sustin ca aceasta este perfect justificata de sansele extrem de mici ca pruncul sa poata supravietui in afara uterului la doar 22 de saptamani. In plus, riscul aparitiei unor malformatii este extrem de ridicat.
Tom Mayor, profesor de drept: "Statul Texas are o politica de favorizare si protejare a copilului nenascut, dar, acesta fiind considerat un fat neviabil, interesul statului in protejarea sa este foarte scazut."
Potrivit deciziei finale a instantei, spitalul trebuie sa puna in aplicare masura deconectarii de la aparate pana luni dupa-amiaza.