Experiment: Ce se intampla daca fierbi timp de 25 de minute o Coca-Cola. Care este explicatia
Daca unii au fost curiosi sa vada ce se intampla cu o sticla de Coca-Cola dupa ce este tinuta in congelator, un tanar din Spania, care este cunoscut in mediul on-line doar cu numele Hector, a vrut sa vada ce se intampla daca fierbe bautura racoritoare.
Update 8 iulie:
Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare a precizat, intr-un cumunicat de presa trimis Pro TV, care este explicatia pentru fenomenul observat in cadrul experimentului:
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Experimentul prezentat in documentarul privind rezultatul fierberii unei bauturi carbogazoase cu aroma de cola este un procedeu fizico-chimic normal. Prin fierberea oricarui lichid indulcit cu zahar, inclusiv apa indulcita cu zahar, ia naştere un produs de culoare bruna, caramelul. Cu alte cuvinte, zaharul din continut se caramelizeaza.
Caramelizarea este un proces fizico-chimic complex de descompunere termica prin eliminarea unui numar de molecule de apa, urmata de o transformare termica patiala a moleculelor de zahar.
Caramelul este o substantta lichida sau solida de culoare inchisa, culoarea poate varia de la maro inchis pana la negru in functie de gradul de transformare termica a zaharului. Caramelul are un gust si o aroma caracteristice. Diferite sorturi ssi tipuri de caramel iau nasstere cu gusturi si arome variate prin actiunea caldurii asupra zaharurilor alimentare in prezentta sau absentta unor substantte nutritive chimice, promotoare de caramelizare.
In industria alimentara, compusii obtinuti prin caramelizare se folosesc pentru obtinerea colorantilor de culoare bruna-cafenie care se numesc pigmenti de caramel.
Caramelul este folosit in industria alimentara intr-o gama larga de produse, inclusiv in dulciuri, prajituri, chipsuri, bere, gogosi, sosuri si in unele bauturi racoritoare. Colorantul caramel folosit in produsele noastre este sigur si nu prezinta nici un risc pentru sanatate.
In martie 2011, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA - European Food Safety Authority) a re-evaluat și reafirmat siguranta caramelului. O componenta importanta a procesului de re-evaluare a constituit-o revizuirea intregii literaturi stiintifice pe aceasta tema. Mai mult decat atat, principalele autoritati de reglementare din lume considera caramelul ca fiind sigur pentru utilizarea in alimente si bauturi."
5 iulie:
In ce consta experimentul:
Tanarul din Spania a golit continutul unei sticle de un litru de Coca-Cola intr-un vas din inox pus pe foc.
Ce se intampla cand deschizi o sticla de cola dupa 3 ore si 15 minute in care a stat la congelator
Dupa 25 de minute, bautura s-a transformat intr-o crema vascoasa, cu aspect de smoala.
Tanarul si-a intitulat experimentul “Una Muerte Silenciosa” (O moarte inceata) si a pus filmarea pe YouTube. In cateva zile inregistrarea a fost vizionata de aproape 4 milioane de oameni.
Citeste si:
Vrei sa emigrezi? Cele mai bune tari in care poti sa-ti cumperi a doua cetatenie
A murit sigla pe care o iubeste tot Pamantul. Fanii BMW sunt in "doliu"