De ce tantarii ii inteapa mai mult pe unii oameni decat pe altii? Raspunsuri la care nu te-ai fi asteptat
Grupa sanguina, metabolismul, efortul fizic, culoarea hainelor si chiar consumul de bere ii pot face pe tantari sa fie mai mult sau mai putin atrasi de tine.
Se pare ca 20% din populatie este mai delicioasa pentru tantari. Oamenii de stiinta sustin ca au gasit si cateva explicatii pentru acest lucru, scrie Smithsonian.com:
1. Grupa sanguina
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tantarii se hranesc cu proteinele din sangele nostru, dar se pare ca unele grupe de sange ii atrag mai mult decat altele. Spre exemplu, in cadrul unor teste, s-a demonstrat ca persoanele cu grupa 0 au fost piscate de doua ori mai frecvent decat cele cu grupa A. Cei care au grupa B se afla pe undeva la mijloc.
De asemenea, genele joaca si ele un rol important. 85% dintre oameni secreta un semnal chimic in piele, care indica ce grupa sanguina au. Restul de 15% nu secreta acest semnal. Studiile au aratat ca tantarii sunt mai atrasi de oamenii care secreta semnalul cu pricina, indiferent ce grupa sanguina au.
2. Respiratia
Una dintre modalitatile prin care tantarii isi localizeaza tinta este detectarea dioxidului de carbon expirat - pentru asta folosesc un organ olfactiv care simte de la 50 de metri dioxidul de carbon. Asadar, oamenii care expira mai mult CO2, in special cei mai corpolenti, sunt piscati mai des. De altfel, acesta este si motivul pentru care copiii sunt in general piscati mai putin decat adultii.
3. Exercitiile fizice si metabolismul
In afara de respiratie, tantarii sunt atrasi de acidul lactic, acidul uric si alte substante care se elimina prin transpiratie. In general, tantarii sunt atrasi de persoanele cu o temperatura a corpului mai ridicata. Intrucat efortul fizic favorizeaza secretia acidului lactic si cresterea temperaturii corporale, tantarii vor fi atrasi tocmai de acele persoane.
Si aici, factorii genetici joaca un rol important. Acestia influenteaza cantitatea de acid lactic, acid uric si alte substante eliberate de corp, astfel ca anumiti oameni vor fi mai atragatori pentru tantari decat altii.
4. Bacteriile de pe piele
Un studiu demonstra ca in functie de tipurile si volumul de bacterii care se gasesc in mod natural pe pielea omului unele persoane atrag tantarii mai mult decat altele.
Cercetatorii au descoperit in cadrul experimentului ca un numar mare din putine specii de bacterii faceau ca pielea sa fie preferata de tantari. Dimpotriva, un numar mare din multe specii de bacterii faceau ca pielea sa fie ocolita de insecte.
Aceasta poate fi explicatia pentru care tantarii ne pisca mai ales de glezne si de picioare. Aici, coloniile de bacterii sunt mai robuste.
5. Consumul de bere
O singura sticla de bere consumata te face automat mai atragator pentru insecte. Studiile nu sunt, insa, foarte concludente in acest sens.
Unii cercetatori cred ca tantarii pot fi atrasi de etanolul eliminat prin transpiratie sau de cresterea temperaturii corporale, insa afinitatea tantarilor fata de persoanele care consuma alcool nu poate fi explicata precis.
6. Sarcina
Femeile insarcinate sunt piscate de doua ori mai des decat celelalte. Doi factori sunt implicati: femeile insarcinate expira cu peste 20% mai mult CO2, iar temperatura corpului lor este putin mai ridicata.
7. Culoarea hainelor
Pare absurd, insa tantarii nu localizeaza oamenii doar dupa miros, ci si dupa culori. Culorile puternice (negru, albastru sau rosu) te transforma adesea in tinta sigura.