Bufnitele au "invadat" Buzaul. Localnicii au crezut ca aduc ghinion, dar acum le indragesc: "Ne scapa de soareci"
Cateva familii de bufnite cu ochii mari si urechile inalte au pus de cateva zile stapanire pe centrul Buzaului.
Pasarile rapitoare si-au facut casa in cativa pini si daca, initial, oamenii s-au speriat de ele si au crezut ca le aduc ghinion, acum au ajuns sa le indrageasca.
Simpaticele rapitoare se odihnesc cat e ziua de lunga in brazii din curtea Inspectoratului Silvic din Buzau. Nu deranjeaza pe nimeni, iar oamenii s-au obisnuit cu prezenta lor.
Localnic: "Sunt vreo 20-25. Sunt foarte frumoase si utile, dupa parerea mea. Se hranesc cu soareci. Ne scapa si pe noi de soareci si au si ele ce manca."
Localnic: "S-au retras de undeva probabil ca sa nu, cine stie ce le-a deranjat si au venit aici. Probabil ca gasesc mancare pe undeva pe aici noaptea cand e."
Localnica: "Asa multe intr-un loc chiar nu am vazut, dar sunt frumoase ca pasari."
Ciudatii vizitatori ii fac pe localnici sa ridice privirea din pamant. Unii, superstitiosi, au crezut ca venirea bufnitelor in oras aduce ghinion. Insa cand au constatat ca nimic rau nu se intampla, s-au imprietenit rapid cu "musafri", pe care ii considera chiar sanitarii orasului.
Localnici: "Sunt frumoase. Bine ca au venit la soareci aici sa manance. Inseamna ca sunt multi sobolani pe aici."
Dragos Stefanescu, AJVPS Buzau: "Vorbim despre ciuful de padure, e o specie de pasare rapitoare de noapte. Probabil gasind un loc favorabil acolo intre blocuri in palcul acela de pini, vin si ierneaza an de an."
Bufnitele ies la vanat in stol doar noaptea, iar cei care locuiesc in zona spun ca ofera un adevarat spectacol. Specialistii sustin ca ele vor mai ramane o vreme in Buzaului, pana cand afara se va incalzi si vor pleca in padure. Ciufii de padure sunt o specie protejata care nu poate fi vanata.