VIDEO. Au renuntat la viata de oras si traiesc in stil "hobbit". Au case ca in "Stapanul inelelor"
Satui de viata de la oras, cativa britanici au decis sa o ia de la capat la tara. Dar nu oricum: inspirati din trilogia Stapanul Inelelor, orasenii si-au construit singuri case care aduc foarte mult cu locuintele hobbitilor.
Nu au apa curenta, iar hrana de zi cu zi vine direct din ograda. Si cum traiul de tara le prieste, au decis sa organizeze cursuri si vizite, ca sa ii atraga in comunitatea lor si pe alti britanici, care s-au saturat de aglomeratie, chirii si rate la banci.
Nu este chiar comitatul din pelicula Stapanul Inelelor sau The Hobbit, insa cine vede mica asezare din Tara Galilor se duce imediat cu gandul la un stil de viata demult apus. Casele seamana mai degraba cu niste colibe, membrii familiei traiesc la comun intr-o singura incapere, iar orataniile zburda libere peste tot . Aici il puteti intalni pe Simon, care la 33 de ani a decis sa paraseasca orasul si sa se mute cu familia la tara. Casa si-a construit-o singur, din materiale adunate din natura, iar acum este numai un zambet, multumit nevoie mare ca a scapat de plata chiriei.
Simon Dale: "Acoperisul l-am facut din lemn, taiat din padurea noastra, care este cam la 500 de metri departare. Am folosit baloti de paie ca sa izolez si am acoperit totul cu ipsos, ca sa nu intre apa."
Casa este incalzita de o soba cu lemne, iar putina electricitate, cat pentru a avea lumina seara, este furnizata de un panou solar. Casa lui Simon l-a inspirat si pe Andy, fost orasean convins, care acum munceste din greu sa isi construiasca locuinta in stil "hobbit".
Andy Gipson: "M-am gandit ca o sa-mi traiesc intreaga viata la oras, insa acum sunt aici in Tara Galilor si sunt pregatiti sa traiesc, sa mor aici, sa fiu ingropat sub pomul ala si sa fiu multumit cu asta."
In sat nu exista apa curenta. Pentru baut se foloseste apa de la izvor, iar pentru spalat si pentru udatul gradinilor este adunata apa de ploaie.
O fosta londoneza comoda s-a adaptat perfect la stilul de viata rustic. Si-a construit si ea o casa si este foarte mandra de gradina ei de legume. Casandra Lishman: "Pentru mine, ceea ce conteaza este legatura cu pamantul, sa fiu capabila sa imi hranesc familia, fara sa ma duc la supermarket si sa cumpar alimente pre-ambalate."
Ea ofera sfaturi tuturor celor care vor sa isi schimbe viata, si sa traisaca din roadele pamanutului. Se mandreste ca exemplul ei este urmat si de altii, iar satul este in continua expansiune.