BACALAUREAT 2014. Marturiile elevilor care au fraudat Bac-ul cu "Metoda Casca". "Am luat 9,25 la matematica"
In plina perioada de examene, piata gadgeturilor pentru copiat tine pasul cu nevoile clientilor. Dupa ce profesorii au invatat smecheriile cu pixuri si casti, acum internetul este plin de noi provocari: papionul, cravata sau portofelul pentru copiat.
Sunt solutii IT, mai sigure, sustin vanzatorii. Si chiar daca unii elevi rad de noile dispozitive de copiat, altii le testeaza insa la modul serios, in speranta ca vor trece de examene desi n-au invatat.
In topul vinzarilor se afla un dispozitiv care arata ca un stick si ii permite utilizatorului, cu o singura apasare de buton, sa intre in legatura cu cel aflat in afara salii. Sau un cablu, cu acelasi rol, care poate fi ascuns in jurul cravatei sau poate fi lipit pe corp. Pretul ambelor dispozitive, 300 de lei.
Ceasurile - 300 de lei - si pixurile - 250 de lei - sunt inlocuite de cravata, portofelul sau chiar papionul pentru copiat, care functioneaza pe acelasi principiu si permit legatura cu un telefon de afara.
Ce nu stiu tinerii, e ca pe cat sunt de scumpe, pe atat de dificil e sa obtina informatiile de care au nevoie. In general, cei care recurg la astfel de metode trebuie sa fi parcurs macar o data materia.
Iata de pilda o filmare care arata cum doi tineri par sa fi fraudat bacalaureatul anul trecut.
Tot pe internet i-am gasit si pe cei care s-au laudat ca i-au pacalit pe profesori.
"Eu am folosit casca si am luat 9,25 la matematica. (n.r. rade) E foarte misto sistemul asta", spune un elev.
De partea cealalta a baricadei si profesorii par pregatiti sa-i depisteze pe trisori.
"Metode wireless - daca incercam prin metodele astea sa copiem ele vor fi descoperite si din pacate consecinta nu este eliminarea din examen ci interdictia de a participa la celelalte probe pe un anumit interval de timp", a explicat un inspector general.
La fel ca in anii trecuti, Evaluarea Nationala si Bacalaureatul vor fi supravegheate video.