Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un copil de 9 ani a câștigat un concurs NASA. A inventat o toaletă pentru astronauți

Un copil de nouă ani din Malaezia a învins aproape 900 de rivali din întreaga lume într-o competiție organizată de NASA pentru proiectarea unei toalete spațiale.

Competiția s-a numit Lunar Loo Challenge, iar participanții trebuiau să proiecteze o toaletă pentru astronauții aflați pe Lună, pentru următoarea misiune lunară din 2024.

„Deși toaletele spațiale există deja și sunt utilizate (la Stația Spațială Internațională, de exemplu), acestea sunt proiectate doar pentru microgravitație”, a anunțat organizația pe site-ul său, potrivit South China Morning Post.

”Programul Human Landing System al NASA este în căutarea unui dispozitiv de generație următoare, care să fie mai mic, mai eficient și capabil să funcționeze atât în ​​microgravitație, cât și în gravitație lunară.”

Invenția „Toaletă lunară” a lui Zyson Kang Zy Shun a impresionat juriul, care i-a acordat premiul cel mare la categoria Junior, după ce a analizat 897 de lucrări de la copii din 85 de țări.

Citește și
meteorit
Savanți: O „minge de foc” căzută din cer poartă compuși organici extratereștri intacți

Modelul lui Zyson, care se poate încadra perfect în costumul spațial al unui astronaut, nu are nevoie de energie electrică sau baterii, necesitând doar o putere cinetică mecanică, fiind realizat cu gândul la comoditate, a spus băiatul.

„Funcționează prin aplicarea unui concept cinetic mecanic manual, care produce o putere de aspirare a vidului, pentru a cristaliza urina și materia fecală, pentru o eliminare sigură. Când vă mișcați picioarele, urina va curge în jos, într-un recipient în cizmele astronautului", a spus el.

„Proiectarea nu necesită componente electrice, prin urmare, este minimizat potențialul unei defecțiuni în spațiu.” - se mai arată în proiect.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult