Palat de acum 3.000 de ani, descoperit din cauza secetei. "Este o senzaţie arheologică"
Galerie foto
Clădirea, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei şi sud-estul Anatoliei, potrivit universităţii germane.
După ce au făcut descoperirea în toamna anului trecut, arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a examina clădirea înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.
"Am săpat cât de repede am putut", a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen. Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet.
Pereţii, făcuţi din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălţime şi arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roşu şi albastru.
A fost o "senzaţie arheologică", a spus Puljiz, explicând că astfel de picturi sunt găsite foarte rar.
În interiorul clădirii au fost găsite şi zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraş Zachiku, a spus Puljiz.
Site-ul aparţine regiunii autonome kurde din nordul Irakului.
Potrivit universităţii, arheologul kurd Hassan Ahmed Kasim consideră că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din regiune din ultimele decenii.
Sursa: Agerpres
Etichete: irak , descoperire , arheologie , palat , germani , kurdistan
Dată publicare: 28-06-2019 15:43