Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se încheie era Rafael Nadal în tenis. Ibericul supranumit „regele zgurii” și-a anunțat retragerea din „sportul alb”

Rafael Nadal a anunţat într-un videoclip postat pe reţelele de socializare că îşi va încheia cariera luna viitoare, la finalul finalei Cupei Davis, la 38 de ani.

„Realitatea este că ultimii doi ani au fost dificili şi nu am putut să joc fără limitări. Este o decizie dificilă, care mi-a luat timp. Cred că este momentul potrivit să închei ceea ce a fost o carieră lungă şi mult mai de succes decât mi-aş fi putut imagina vreodată”, a spus Nadal într-un mesaj postat în social media.

După doi ani petrecuţi urmărind o formă pe care nu a reuşit niciodată să o prindă din urmă, cu o succesiune de tratamente, operaţii, Nadal a decis să pună capăt unei cariere excepţionale.

Câştigător a 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 Openuri ale Franţei între 2005 şi 2022, Rafael Nadal, care a jucat doar 23 de meciuri în ultimele două sezoane, se va retrage aşadar la doi ani după Roger Federer.

„Salutare tuturor. Vreau să vă spun că mă retrag din tenisul profesionist. Realitatea e că au fost doi ani dificili. Nu văd că mai pot continua. E o decizie dificilă. În viață există și un sfârșit. Acum am luat decizia că e un moment să-mi iau rămas bun. Sunt fericit pentru tot ce s-a întâmplat. Mulțumesc industriei. Mulțumesc colegilor și rivalilor. Am trăit multe momente pe care o să le țin minte tot restul vieții”, a spus Rafa Nadal într-un clip postat pe platforma X.

Citește și
nadia comaneci flacara olimpica
Nadia Comăneci, Serena Williams şi Rafael Nadal au dus flacăra olimpică la Grădinile Tuileries. „Momente emoţionante” | FOTO

„Familia este totul pentru mine. Mama mea a făcut toate sacrificiile pe care a trebuit să le facă pentru ca noi să avem totul. Soţiei mele, îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut. Să vin acasă şi să văd cum creşte fiul meu a fost o forţă care m-a ţinut în viaţă şi mi-a dat energia de care am nevoie pentru a continua”, a precizat Nadal.

Rafael Nadal, o carieră uriașă

După doi ani petrecuţi urmărind o formă pe care nu a reuşit niciodată să o prindă din urmă, cu o succesiune de tratamente, operaţii, Nadal a decis să pună capăt unei cariere excepţionale. Câştigător a 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 Openuri ale Franţei între 2005 şi 2022, Rafael Nadal, care a jucat doar 23 de meciuri în ultimele două sezoane, se va retrage aşadar la doi ani după Roger Federer.

Rafa Nadal are în total 92 de titluri, dintre care 22 de Grand Slam (două la Australian Open, 14 la Roland Garros, două la Wimbledon şi patru la US Open), 36 de titluri Masters 1000; două medalii olimpice de aur, la simplu la Beijing 2008 şi la dublu la Rio 2016; şi cinci titluri de Cupa Davis cu Spania (2004, 2008, 2009, 2011 şi 2019).

A disputat 1.307 meciuri ATP, de la primul la Mallorca 2002, cu o victorie în faţa paraguayanului Ramón Delgado, până la ultimul din acest an, la Jocurile Olimpice de la Paris, cu o înfrângere în faţa lui Novak Djokovic, pentru un bilanţ de 1080-227.

Aceste evoluţii i-au adus o avere în premii de peste 123 de milioane de euro. Spaniolul a fost numărul unu mondial timp de 209 săptămâni în opt rânduri, între 2008 şi 2020. Şi deţine recordul de săptămâni consecutive în Top-10 cu 912 între 2005 şi 2023. Printre recordurile sale se numără numărul de titluri pe zgură (63), într-un singur turneu (cele 14 de la Paris); numărul de sferturi de finală la Masters (99); cele mai multe sezoane consecutive cu cel puţin un titlu (19 din 2004 până în 2022) şi numărul de trofee câştigate fără a pierde un set (30), potrivit News.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult