Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Antibioticul atomic”, medicamentul minune inventat de profesorii cehi care ucide cea mai rezistentă bacterie. Are și grafen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cercetătorii din Cehia, în colaborare cu oameni de știință chinezi, au creat un antibiotic revoluționar capabil să distrugă orice bacterie. Substanța nu-și pierde din eficacitate, așa cum s-a întâmplat în cazul medicamentelor convenționale.

În cursul studiului, specialiștii au reușit să vindece șoareci de laborator infectați cu Stafilococul Auriu, o bacterie intraspitalicească periculoasă. Cercetătorii au folosit manganul - un oligo-element esențial pentru sănătatea umană - și grafenul modificat genetic pentru a ataca învelișul exterior al celulelor bacteriene. În testele de laborator, antibioticul a dovedit o eficiență uluitoare.

Radek Zbořil, profesor de chimie: „Antibioticul descoperit a demonstrat că poate ucide până și cele mai rezistente bacterii. Am infectat mai mulți șoareci de laborator cu Stafilococ auriu și după șase zile de tratament erau complet vindecați.”

Temutul stafilococ auriu se transmite mai ales în spitale, prin intermediul instrumentelor care nu au fost dezinfectate corect. Folosind ceea ce ei au numit ”antibioticul atomic”, cehii și-au propus să elimine Stafilococul auriu din unitățile sanitare, într-o perioadă de un an.

Gabriela Balíková Novotná, cercetător: „Substanța acționează la suprafață, iar ingredientul activ este un atom. O infecție bacteriană este cea mai comună complicație care apare la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală.”

Citește și
ddb
De ce nu este recomandat să luăm antibiotic într-o viroză respiratorie

Următorul pas este să testeze substanța pentru tratarea rănilor.

David Panáček, cercetător: „Pe viitor, vom folosi antibioticul sub forma unui unguent, care să acționeze ca un tratament local.”

Un alt beneficiu major este că, de-a lungul studiului, bacteriile nu au dezvoltat rezistență la noul antibiotic - o veste extraordinară în contextul în care medicii din toată lumea se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții imposibil de tratat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult