Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a adoptat o lege prin care se introduce o nouă infracţiune de corupţie în România

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, joi, alinierea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei OCDE Anti-mită, prin reglementarea unei noi infracţiuni.  

Este vorba despre mituirea funcţionarilor publici străini.

”Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei prin care se introduce o nouă infracţiune de corupţie: mituirea funcţionarilor publici străini. Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii şi adoptării”, a transmis Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Potrivit datelor transmise de ministrul Justiţiei, prin acest proiect:

- a fost reglementată o nouă infracţiune de corupţie, şi anume, infracţiunea de mituire a funcţionarilor publici străini (Pedeapsa aplicabilă persoanei fizice este închisoarea de la 2 la 7 ani. În ceea ce priveşte pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei şi 150.000 lei).

Citește și
trofeu urs
Legea urșilor va încuraja vânătoarea exemplarelor mari, care nu coboară în orașe. Cât valorează un trofeu de urs

- a fost stabilită competenţa materială a organelor de urmărire penală privitoare la această nouă infracţiune la Direcţia Naţională Anticorupţie.

- au fost stabilite şi autorităţile centrale responsabile în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală(Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei).

Prin Legea nr. 202/2023 pentru aderarea României la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, România a aderat la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia Anti-mită).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult