Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un impas în războiul din Ucraina ar putea fi acum cel mai bun scenariu, spun analiștii militari

Înainte de aniversarea de doi ani a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, experții în apărare au prezis pe scară largă că conflictul va intra într-un impas în 2024, fără ca niciuna dintre părți să creeze sau să piardă o cantitate mare de teritoriu.

Însă la doar câteva luni de la începutul anului, cantitatea uriașă de forță de muncă și armament a Rusiei i-a permis să distrugă apărarea Ucrainei și să avanseze – în special în estul Ucrainei, unde Moscova a capturat orașul industrial Avdiivka și o serie de așezări mai mici în ultimele săptămâni, scrie CNBC.

Elanul recent al Rusiei – și îngrijorările continue cu privire la deficitul de armament și muniție a Ucrainei, precum și blocarea ajutorului militar al SUA – provoacă acum îngrijorări că un impas ar putea fi chiar „scenariul cel mai bun” la care Kievul poate spera în acest an.

În cel mai rău caz, Ucraina ar putea vedea forțele rusești străpungând pozițiile defensive ale Ucrainei de-a lungul unor părți ale liniei frontului, a remarcat un expert în apărare.

„Rusia câștigă avânt în atacul său asupra Ucrainei pe fondul blocării ajutorului occidental, făcând lunile următoare cruciale pentru direcția conflictului. În cel mai rău scenariu, părți din prima linie a Kievului ar putea fi expuse riscului de a se prăbuși”, a declarat Ben Barry, senior fellow pentru Land Warfare la think tank-ul IISS pentru apărare și securitate, într-o analiză din martie.

„Dorința Moscovei de a ocupa un teritoriu în fața cifrelor mari de victime, cuplată cu o creștere a producției de obuze de artilerie, este în contrast cu lipsa aprovizionării susținute de către Vest de muniție de artilerie la Kiev. Aceste dinamici au creat condițiile pentru cea mai recentă schimbare a impulsului campaniei terestre, pe măsură ce începe cel de-al treilea an de lupte în invazia la scară largă a Rusiei”, a menționat el.

Ofensive de vară

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat deja că Rusia intenționează să lanseze noi ofensive la începutul verii, ceea ce face ca deficitul de muniții și armament să fie critic.

Barry a remarcat că Rusia este probabil să organizeze o serie de atacuri majore în primăvara și vara, care sunt „create să provoace victime ucrainene, să împingă apărătorii spre vest și să-și extindă controlul asupra teritoriilor ocupate”, în special în Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei.

IISS a evaluat că Rusia, care a mobilizat deja câteva sute de mii de oameni, poate susține o campanie ofensivă de ceva timp.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult