Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina și Rusia se cotropesc reciproc. Calculul greșit al lui Putin care provoacă derută la Moscova

Your browser doesn't support HTML5 video.

Soldații ucraineni au ajuns să controleze 92 de localități în Rusia, la două săptămâni după ce au intrat pe teritoriul vecin. În acest moment, nu se poate vorbi despre negocieri de pace, spune ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.  

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea unui oraș-cheie din regiunea Donbas, pentru că rușii câștigă și ei teren, în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene continuă să înregistreze progrese în regiunea rusă Kursk.

Volodimir Zelenski: „Luptătorii ucraineni îşi continuă operaţiunile defensive în zonele desemnate din regiunea Kursk. Până acum, forţele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriului regiunii Kursk şi 92 de localităţi".

Luni, bloggerii militari susțineau că armata ucraineană a lovit şi avariat un al treilea pod peste râul Seim în regiunea Kursk.

Citește și
ucraina, armata, razboi
Primul mare efect negativ provocat de „aventura” din Kursk a Ucrainei. Kremlinul a tras linie

Kievul nu a comentat deocamdată informația. Dacă se confirmă, distrugerea podului ar putea împiedica și mai mult logistica militară rusă și ar ajuta Ucraina să-și consolideze controlul peste graniță.

În schimb, situația se deteriorează în estul Ucrainei. Forțele Moscovei câștigă teren în fața militarilor ucraineni. Pokrovsk este zona cu cele mai intense lupte. Familiile cu copii care locuiesc acolo și în satele din jur sunt forțate să plece.

Natalia Nahorna, corespondent TV 1+1: „În prezent, situația din Selydove este complicată. Se aud focuri de mitralieră și explozii de obuze la marginea orașului, ceea ce înseamnă că inamicul este foarte aproape".

Incursiunea ucraineană ”provoacă derută și pesimism la Moscova”

Peste 53 000 de persoane, inclusiv 4.000 de copii, se află în prezent în zona de conflict.

Pavlo Popov, șeful poliției din Selydove: „Mulți oameni vor să evacueze zona, caută o cale, dar unii nu au mașină. Alții nu știu unde să meargă. Așa că mergem să le spunem că există un tren de evacuare și pot cere ajutor".

Orașul Pokrovsk, de importanță strategică, este unul dintre principalele bastioane defensive ale Ucrainei. Și un nod logistic cheie pentru trupele Kievului, pe frontul de est.

Carl Bildt, fost premier suedez: „De la contraofensiva ucraineană - mai degrabă nereușită - din vara anului trecut, Putin a încercat să impună ideea că, sat după sat, Rusia îngenunchează Ucraina. Și în mod clar avea să reușească, era doar o chestiune de timp. Și iată că, deodată, din senin, intervine incursiunea ucraineană, care demolează teza lui Putin și provoacă derută și pesimism la Moscova”.

Pe de altă parte, Washington Post dezvăluie că după două luni de negocieri indirecte, mediate de Qatar, Kievul și Moscova urmau să trimită foarte curând delegații la Doha ca să finalizeze un acord pentru a pune capăt atacurilor reciproce asupra infrastructurii energetice. Evident, întâlnirea a fost suspendată ca urmare a invaziei ucrainene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult