Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina neagă implicarea în sabotarea conductelor de gaze Nord Stream 1 şi 2

Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a negat orice implicare a guvernului ucrainean în sabotarea gazoductul Nord Stream din luna septembrie a anului trecut.

"Deşi îmi place să colecţionez teorii ale conspiraţiei amuzante despre guvernul [ucrainean], trebuie să spun: [Ucraina] nu are nimic de-a face cu accidentul din Marea Baltică şi nu are nicio informaţie despre 'grupuri de sabotaj pro-[Ucraina]'", a scris, marţi, pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform CNN.

Comentariile lui Podolyak vin după un raport al cotidianului The New York Times, care a afirmat că noi informaţii sugerează că un "grup pro-ucrainean" a efectuat un atac asupra conductelor Nord Stream, deţinute de Rusia, care le-a lăsat grav avariate anul trecut.

O sursă familiarizată cu informaţiile a declarat pentru CNN că evaluarea nu a fost făcută cu un grad ridicat de încredere şi nu reprezintă opinia predominantă a comunităţii de informaţii, iar SUA nu a identificat încă un vinovat, notează News.ro.

Cu toate acestea, există o parte a comunităţii de informaţii care crede că actorii pro-ucraineni ar fi avut motive să saboteze conductele din cauza modului în care Rusia le folosea ca arme împotriva Ucrainei şi a Europei. Conductele ocoleau Ucraina, iar ruşii ameninţaseră că vor tăia toate gazele către Europa ca răspuns la sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei.

Citește și
gaze nord stream
NYT: Un grup pro-ucrainean, din care fac parte și ruși, a sabotat Nord Stream. Reacțiile Rusiei și Ucrainei

Cu toate acestea, comunitatea de informaţii nu are nicio dovadă că liderii ucraineni - inclusiv Zelenski - ar fi avut cunoştinţă sau ar fi fost implicaţi în sabotajul conductelor, a precizat sursa.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult