Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rezultatul referendumului din Rep. Moldova, interpretat și ca un eșec: „Nu am explicat suficient de limpede miza scrutinului”

Your browser doesn't support HTML5 video.

După un referendum plin de emoții, la Chișinău se caută explicații și vinovați. Tabăra pro-europeană a câștigat - la o diferență de nici 14.00 de voturi - scrutinul istoric menit să facă din integrarea în Uniunea Europeană un obiectiv strategic al țării.

„Statele Unite rămân partenerul Moldovei”, a transmis Casa Albă.

Vedant Patel, purtător de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat: „Atât noi (Statele Unite), cât și alți observatori internaționali suntem la curent cu atacurile informatice și campania de dezinformare intreprinse de Kremlin pentru a submina suveranitatea Republicii Moldova. Punctul nostru de vedere rămâne acela că viitorul Moldovei este în Europa”.

Reacția Departamentului american de Stat vine după ce tabăra „da” a câştigat la limită referendumul privind aderarea republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a estimat că rezultatul dublului scrutin arată că Rusia nu a izbândit în eforturile ei de a deraia integrarea europeană a Moldovei. Un mesaj similar a transmis și președintele francez, Emmnauel Macron.

Citește și
femeie republica moldova
O femeie din Republica Moldova i-a pus la zid pe rusofili. Tudor Chirilă, impresionat: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

Informațiile despre amestecul brutal al Moscovei în campania electorală sunt analizate atent și în capitalele din vecintatea Rusiei.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe: „Cumpărarea de voturi, amestecul în alegeri, campaniile de dezinformare, toate acestea trebuie investigate și trebuie stabilit în ce fel au afectat rezultatele alegerilor”.

Intoxicări derulate de ruși pe rețelele sociale

O jurnalistă a postului britanic de televiziune BBC a vorbit cu o femeie din regiunea separatistă Transnistria care a recunoscut că a primit bani pentru a vota într-un anumit fel.

Pe de altă parte, analiștii de peste Prut caută explicații pentru rezultatul referendumului, interpretat de mulți drept un eșec.

Valeriu Paşa, expert în monitorizarea alegerilor: „Trebuie să recunoaștem că nu am explicat suficient de limpede miza scrutinului, și mă refer la toți, inclusiv la societatea civilă, la partidele politice, la autoritățile electorale. Unii dintre alegători au văzut în acest vot o formă de protest față de guvern, fără să înțeleagă că subiectul modificării Constituției nu are legătură cu guvernul”.

Pe lângă cumpărarea de voturi, un impact major l-au avut intoxicările derulate de ruși prin rețelele sociale, pentru a convinge că integrarea europeană înseamnă ruină economică și un atac asupra valorilor tradiționale. De pildă, a circulat frenetic falsul ca Bruxelles-ul va spăla pe creier copiii moldoveni ca să devină homosexuali sau transsexuali.

Ion Tăbîră, politic expert IDIS Viitorul: „Propaganda și campania de dezinformare rusești au vizat mai ales electoratul centrist, moderat pro-european, care are rezervele sale”.

Maia Sandu se va confrunta în turul doi cu socialistul Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,9 procente - mult peste ce indicau sondajele.

Alexandr Stoianoglo, candidat PSRM: „Mă bazez pe sprijinul altor formațiuni, altor lideri politici și de opinie. Acem o șansă uriașă să câștigăm pe 3 noiembrie și vom câștiga”.

Asta este și marele pericol pentru Maia Sandu: ca toți rivalii ei pro-ruși din primul tur să se coalizeze.

Ion Tăbîră, politic expert IDIS Viitorul: „Relațiile noastre cu partenerii occidentali vor depinde de rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, pentru că în ultimii ani au clădit o relație cu Maia Sandu, de care a beneficiat întreaga țară”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult