Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doctorița din Wuhan care a descoperit noul coronavirus: „Am simțit că este ceva grav”

Doctorița care a descoperit noul coronavirus într-un spital din Wuhan a povestit cum au fost primele zile din ceea ce avea să devină o epidemie la nivel global.

Zhang Jixian este specialist în boli respiratorii și a semnalat prezența virusului în decembrie. Ea spune că l-a detectat pentru prima dată la un cuplu de vârstnici.

”Pe 26 decembrie, am văzut o femeia în vârstă care avea febră, tuse și probleme de respirație”, a povestit ea pentru agenția Xinhua, citată de news.com.

”Soțul și fiul au însoțit-o. Soțul, pentru că acuza o stare de oboseală, dar fără să aibă febră. Ne-am întrebat dacă și fiul este bolnav. După ce am făcut teste, am văzut că avea probleme la unul dintre plămâni”, a declarat medicul din Hubei, din regiunea Wuhan.

”Arăta ca un gripă sau o pneumonie, dar investiațiile au arătat afecțiuni semnificative ale plămânilor”, a mai spus Zhang Jixian.

Citește și
Xi Jinping
AP: China a ascuns timp de 6 zile epidemia de coroanvirus. „Ar fi fost mult mai puţini pacienţi”

A doua zi, pe 27 decembrie, ea a diagnosticat un alt pacient cu aceleași afecțiuni, moment în care a avertizat conducerea spitalului că s-ar putea confrunta cu ”o boală virală, posibil infecțioasă”.

Doctorița a lucrat și în timpul epidemiei de SARS din 2003 și a devenit îngrijorată când numărul pacienților s-a înmulțit zilele următoare.

”Am simțit că este ceva grav, dar nu știam cu ce ne confruntăm”, a spus ea. O anchetă a pornit pe 30 decembrie și toate instituțiile din Wuhan au fost alertate, susține agenția de stat chineză Xinhua.

Pe 31 decembrie, erau deja 27 de cazuri descoperite în Wuhan. În aceeași zi, a anunțat și Organizația Mondială a Sănătății că a fost informată de autoritățile din China.

Interviul cu doctorița Zhang Jixian a venit pe fondul acuzațiilor care vizează China.

Servicile de informații și de securitate americane au confirmat că investighează ceea ce mulți consideră a fi o teorie a conspirației.

Coronavirusul care conform datelor oficiale a infectat peste 2,2 milioane de oameni și a ucis aproape 150 de mii în toată lumea nu ar proveni de la o piață de pește și animale vii din Wuhan, ci dintr-un laborator chinezesc.

Regimul de la Beijing a respins categoric această teorie, dar a insistat că originea trebuie lămurită strict de oamenii de știință.

”La un moment dat, China a încercat să dea vina pe armata americană pentru apariția virusului. Cred că între timp au încetat să mai susțină așa ceva. Asta nu e posibil. Nu cât sunt eu președinte. Din China a venit virusul”, a spus președintele SUA, Donald Trump.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult