Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O nouă veste uriașă pentru Ucraina din partea UE. Ce va primi Kievul "în zilele următoare"

După ce Uniunea Europeană a permis Ucrainei să înceapă negocierile pentru aderarea la blocul comunitar, Kievul a primit încă un cadou din partea Bruxellesului.

Așadar, Comisia Europeană a aprobat transferul ultimei tranșe din programul de asistență macrofinanciară din acest an pentru Ucraina, care va sprijini stabilitatea economică a guvernului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a reamintit, la o conferință de presă după summitul UE, că un miliard și jumătate de euro din suma alocată Ucrainei va fi în curând transferată către Kiev.

"În zilele următoare, vom transfera 1,5 miliarde de euro, ultima tranșă din programul din acest an", a spus ea. Transferul de fonduri de la FMI este supus anumitor condiții, însă programul pentru Ucraina are ca scop menținerea stabilității bugetare în timpul războiului pe care îl poartă împotriva Rusiei.

Banii vor ajuta Ucraina să reziste

Pentru acest an a fost prevăzut un pachet de sprijin macrofinanciar în valoare totală de 18 miliarde de euro, din care 16,5 miliarde de euro au fost deja transferate Kievului.

Citește și
Peskov
Reacţia Rusiei la decizia UE de a începe negocieri de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Pe cine laudă Kremlinul

Ursula Von der Leyen consideră că această sumă va ajuta Ucraina să reziste până când UE va aproba un nou program în valoare de 50 de miliarde de euro. "Acest lucru va ajuta la finanțarea costurilor la începutul anului 2024 prin crearea unui pod mic, dar important", a explicat ea, citată de Ukrainska Pravda.

Mai mult, aprobarea ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost blocată de Ungaria. Cu toate acestea, Comisia Europeană susține că banii pentru a ajuta Ucraina sunt disponibili și că este nevoie de o "decizie de lucru" pentru a aproba programul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult