Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NYT: SUA consideră că ucrainenii s-au aflat în spatele atentatului în urma căruia a murit Daria Dughina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Serviciile secrete americane susțin că nu aveau habar de atentatul în urma căruia a murit jurnalista Daria Dughina.

De asemenea, SUA consideră că ucrainenii s-au aflat în spatele asasinatului care a avut loc, în luna august, în Rusia, conform nytimes.com

Serviciile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul de lângă Moscova, din august, în care a murit Daria Dughina, fiica filozofului politic Aleksandr Dughin.

Acesta ar fi un element al unei campanii secrete despre care oficialii americani consideră că ar putea extinde conflictul.

SUA nu au luat parte la atac

Statele Unite nu au luat parte la atac prin furnizarea de informații, spun oficialii citați de nytimes.com.

Citește și
daria dughina - 8
Daria Dughina, cu sicriul deschis la priveghi, după ce a fost victima unui atac cu bombă | GALERIE FOTO

Oficialii americani au mai precizat că nu au știut din timp despre atentat și au menționat că s-ar fi opus dacă ar fi fost consultați. Ulterior, oficialii americani i-au criticat pe oficialii ucraineni cu privire la asasinat, au spus ei.

Evaluarea complicității ucrainene din atentatul din luna august a fost împărtășită în cadrul guvernului SUA săptămâna trecută.

Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac

Deși Rusia nu a ripostat în mod specific în urma asasinatului, Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri ar putea avea un impact asupra câmpului de luptă și ar putea determina Moscova să efectueze propriile atacuri împotriva înalților oficiali ucraineni.

Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei cu privire la planurile sale militare de pe teritoriul Rusiei.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ale Ucrainei și-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a efectua operațiuni de sabotaj.

Uciderea Dariei Dughina, totuși, ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum – arătând că Ucraina se poate apropia foarte mult de ruși, notează nytimes.com.

Unii oficiali americani bănuiesc că tatăl Dariei Dughina, Aleksandr Dughin, un ultranaționalist rus, a fost ținta reală a operațiunii. De asemenea, agenții care au efectuat operațiunea credeau că Aleksandr va fi în vehicul cu fiica sa.

Nu este clar cine a autorizat atentatul

Oficialii americani nu au precizat cine exact a autorizat atentatul, cine l-a efectuat sau dacă președintele Volodimir Zelenski a aprobat misiunea.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult