Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care Rusia salută Serbia, țara ”prietenă și soră”. Mesajul Kremlinului

Rusia a salutat luni victoria revendicată cu o zi înainte de partidul preşedintelui Aleksandar Vucic la alegerile legislative din Serbia, o ţară ”prietenă” şi ”soră”, potrivit Moscovei, relatează AFP.  

”Salutăm succesul lui Aleksandar Vucic”, a declarat pentru presă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Sperăm că traiectoria de consolidare a prieteniei şi a cooperării noastre (...) va continua", a adăugat el.

Duminică seara, preşedintele sârb Aleksandar Vucic, în funcţie din 2017, a revendicat victoria partidului său SNS (Partidul Progresist Sârb, dreapta naţionalistă) la alegerile legislative, cu peste 46% din voturi.

Moscova şi Belgradul menţin relaţii istorice, iar Serbia, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, a condamnat la ONU atacul rusesc asupra Ucrainei, refuzând în acelaşi timp să participe la sancţiunile împotriva Moscovei.

Citește și
NATO
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Totodată, Belgradul contează pe sprijinul Rusiei - şi al Chinei - în Consiliul de Securitate al ONU pentru a împiedica Kosovo, fosta sa provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008, să obţină un loc în cadrul acestei organizaţii internaţionale.

Vucic face jocul Rusiei, dar întreține relații și cu Ucraina

Acuzat adeseori că face jocul Kremlinului în Europa, Aleksandar Vucic, 53 de ani, a discutat la sfârşitul lunii august în Grecia cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo.

Ţările occidentale nu privesc cu ochi buni relaţiile dintre Rusia şi Serbia, unde o parte a populaţiei sprijină Moscova şi împărtăşeşte viziunea sa critică asupra NATO.

La începutul lunii noiembrie, directorul pro-rus al serviciilor de informaţii sârbe (BIA), Aleksandar Vulin, şi-a dat demisia din funcţie, la patru luni după ce a fost vizat de sancţiuni americane pentru presupusa sa implicare în "crima organizată transnaţională".

Washingtonul l-a acuzat, de asemenea, că a ajutat Rusia să-şi extindă influenţa în Balcani, în detrimentul securităţii regionale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult