Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germania a cerut arestarea lui Volodimir Z. pentru sabotarea Nord Stream. Scafandrul ucrainean ar fi plasat explozibili

Un scafandru ucrainean e vizat de un mandat european de arestare emis de Germania, pentru sabotarea gazoductului Nord Stream. Instructorul de scufundări a făcut parte dintr-o echipă implicată care ar fi plasat dispozitive explozive, în septembrie 2022.

Potrivit relatărilor a trei publicații germane citate de Reuters, anchetatorii germani consideră că ucraineanul, care se stabilise în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au amplasat dispozitive explozive pe conducte care leagă Rusia de Germania în adâncurile Mării Baltice, în septembrie 2022, transmite Agerpres.

Procuratura generală germană a refuzat să comenteze, menţionează Reuters. Germania a solicitat Poloniei în iunie arestarea bărbatului.

O purtătoare de cuvânt a Parchetului din Polonia a confirmat că Polonia a primit un mandat din partea Germaniei prin care se solicită arestarea unui bărbat ucrainean, numit Volodimir Z. Ea a adăugat că acesta a părăsit Polonia și nu a fost arestat deoarece nu se afla într-o bază de date. a oamenilor căutați.

În cadrul aceleiaşi anchete, autorităţile germane au identificat de asemenea un bărbat şi o femeie, tot scafandri-instructori ucraineni, dar deocamdată nu au emis mandate de arestare împotriva lor, au mai indicat SZ, Zeit şi ARD.

Citește și
vladimir putin
Putin dezvăluie ce a dus la ruperea relațiilor dintre Rusia și Germania. Mesajul transmis Angliei

Rămâne un mister cine se află în spatele exploziilor care au distrus trei din patru conducte Nord Stream, devenite un controversat simbol al dependenţei germane de gazul rus, după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022. Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc, respingând totodată vreo responsabilitate.

O anchetă suedeză a dus la găsirea de urme de explozibil pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziilor, confirmând că deflagrațiile au fost deliberate.

În ianuarie 2023, Germania a percheziţionat o navă care ar fi fost utilizată la transportul explozibililor şi a informat ONU că este posibil ca scafandri profesioniști să fi ataşat dispozitive explozive pe conducte, la o adâncime de 70-80 de metri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult