Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Macron ar putea fi destituit printr-o procedură specială. Demersurile de schimbare a legii au început în Parlamentul francez

Emmanuel Macron ar putea fi destituit printr-o procedură specială, dacă aceasta va fi adoptată de parlamentul francez.

Procedura de destituire, susţinută de către Partidul La France Insoumise (LFI), a fost admisă marţi de către Biroul Adunării Naţionale, care a trimis-o la Comisia Legilor.

Cea mai înaltă instanţă executivă a Camerei inferioare a Palamentului francez a validat astfel prima etapă a acestei proceduri, cu 12 voturi la 10, potrivit liderului grupului Union des droites pour la République (UDR), Eric Ciotti. potrivit unor surse parlamentare, relatează AFP preluat de news.ro.

Stânga a dat tonul, cu toate voturile sale textului semnat de toţi deputaţii LFI şi o mână de deputaţi ecologişti şi comunişti.

Şefa grupului LFI Mathilde Panot s-a felicitat pe X cu privire la acest ”eveniment fără precedent în istoria Republicii a V-a” şi a anunţat o ”întâlnire în curând în Comisia Legilor la dezbateri”.

Citește și
inteligenta artificiala
Macron vrea un model european al inteligenţei artificiale, care să aibă la bază ”trei S”, ”ştiinţă, standarde şi soluţii”
Șanse minime de succes

Acest demers are însă foarte puţine şanse de succes, în contextul în care stânga este minoritară în această Comisie, la fel ca în hemiciclu, unde destituirea este necesar să fie adoptată cu votul a două treimi dintre parlamentari.

Acest lucru presupune susţinerea Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta), a cărui şefă Marine Le Pen a acuzat o ”manevră evazivă” cu scopul de a ”încerca să se facă uitate multiplele compromisuri cu macronismul”.

În tabăra prezidenţială, fostul premier Gabriel Attal, liderul deputaţilor Renaissance, a anunţat în cadrul reuniunii Biroului Adunării că ”această moţiune şi această dezbatere (sunt) o declaraţie de război la adresa instituţiilor noastre” şi i-a catalogat pe autorii acestia drept ”agenţi de destabilizare permanentă”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult