Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După ce au analizat 10 luni avionul american F-16, thailandezii au descoperit că există o aeronavă mult mai bună

Armata thailandeză şi-a făcut publică intenţia de a-şi reînnoi flota de avioane de vânătoare prin achiziţionarea de aparate suedeze Gripen, în detrimentul aparatului american F-16, informează miercuri AFP.

Modelul JAS 39 Gripen E/F a fost apreciat ca fiind mai potrivit, la finalul unui proces de selecţie care a durat zece luni, au anunţat Forţele Aeriene ale Thailandei într-un comunicat publicat marţi.

"Am analizat foarte atent această achiziţie, ca să alegem cea mai bună variantă pentru apărarea ţării noastre în următorii 30 de ani cel puţin", potrivit comunicatului.

Gripen "poate răspunde principiilor strategice ale Forţelor Aeriene thailandeze", a adăugat armata Thailandei.

Achiziţia de aparate concurente F-16 americane de ultimă generaţie ale companiei Lockheed Martin este încă analizată, decizia finală revenind guvernului thailandez, conform Agerpres.

Aparatele Gripen vor înlocui avioanele F-16 A/B achiziţionate la sfârşitul anilor 1980.

Nu au fost furnizate niciun fel de detalii în ceea ce priveşte numărul de avioane pe care Thailanda le-ar putea cumpăra, însă articole apărute la începutul anului în mass-media specializate în domeniul apărării lăsau să se înţeleagă că această ţară intenţionează că achiziţioneze circa zece astfel de aparate.

La ora actuală, Thailanda exploatează 11 aparate vechi Gripen, precum şi zeci de aparate F-16.

"Putem confirma faptul că armata thailandeză a informat public că doreşte să achiziţioneze (aparate) Gripen. Aceasta este o veste foarte bună pentru Saab şi Suedia", a declarat Mattias Radstrom, responsabil pentru relaţii cu presa al Saab, producătorul de avioane Gripen.

"În acest stadiu, nu există un contract sau o comandă. Suntem nerăbdători să continuăm discuţiile cu Forţele Aeriene thailandeze şi cu autorităţile thailandeze", a adăugat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult