Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizia drastică luată de ministrul britanic al Apărării, după ce a criticat Ucraina. Scopul declarațiilor sale controversate

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a clarificat pentru Sunday Times comentariile recente pe care le-a făcut despre Ucraina şi care au stârnit unele controverse, relatează EFE.

În marja summitului NATO de la Vilnius, miercuri, ministrul britanic sugerase că Ucraina ar trebui să îşi arate "recunoştinţa" pentru sprijinul militar pe care l-a primit din partea Marii Britanii, în răspuns la o întrebare a unui reporter referitoare la faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns că ţării sale nu i s-a oferit un calendar al aderării la alianţa militară.

Într-un mesaj postat pe Twitter în limba ucraineană, ministrul a explicat că remarcile sale au fost făcute după ce Zelenski a spus că este ''absurd'' ca NATO să insiste că încă există condiţii pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pentru a se alătura alianţei după ce actualul război cu Rusia se va încheia.

''Comentariile mele cu privire la modul cel mai bun de a sprijini Ucraina au stârnit mult interes şi au fost interpretate greşit'', a spus Wallace.

Politicianul britanic a reamintit că, ''în calitate de persoană care s-a aflat în prima linie a mobilizării pentru Ucraina'', a vorbit despre ''provocările care ar putea apărea pe măsură ce ne îndreptăm spre un obiectiv comun de a ajuta Ucraina să obţină ceea ce are nevoie pentru a învinge această invazie ilegală''.

Citește și
Ben Wallace, secretar de stat SUA, despre escaladarea războiulu: „NATO nu va intra în acest conflict”
Ben Wallace, secretar de stat, despre escaladarea războiului: „NATO nu va intra în acest conflict”
A anunțat că va demisiona

''Am spus că Ucraina trebuie să realizeze uneori că în multe ţări şi în unele parlamente nu există un sprijin la fel de puternic ca în Marea Britanie'', a explicat Wallace. În acest sens, ministrul a precizat că vorbele sale nu se refereau la guverne, ci ''mai mult la cetăţeni şi parlamentari''.

''Suntem norocoşi că cetăţenii Marii Britanii şi toate partidele din parlamentul nostru susţin eforturile de a oferi Ucrainei mijloacele necesare'', a adăugat el, citat de Agerpres.

Potrivit lui Wallace, comentariile sale controversate ''au avut ca scop să reflecte faptul că este important să ne amintim că nu trebuie să vorbim pentru noi înşine, ci să facem efortul de a ajunge la alţi cetăţeni care trebuie, de asemenea, să fie convinşi''.

Premierul Rishi Sunak s-a distanţat de aceste comentarii, afirmând că Zelenski ''şi-a exprimat recunoştinţa în numeroase ocazii''.

Secretarul britanic al apărării a anunţat că va demisiona la următoarea remaniere guvernamentală, care va avea loc posibil în septembrie.

Wallace, care a lucrat în portofoliul apărării timp de patru ani sub conducerea a trei prim-miniştri diferiţi - Boris Johnson, Liz Truss şi Sunak - a explicat că va părăsi prima linie a politicii din cauza impactului pe care aceasta l-a avut asupra vieţii sale de familie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult