Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Curtea Supremă de la Moscova a dizolvat cel mai vechi partid de opoziție din Rusia

Curtea Supremă a Rusiei a decis dizolvarea celui mai vechi partid de opoziție din țară, a transmis joi site-ul de știri independent Mediazona, citat de The Moscow Times.

Partidul Libertății Poporului (Parnas) este a doua iterație a Partidului Republican al Rusiei, care a fost înființat inițial în 1990 și a pledat pentru drepturile omului și federalism înainte ca și acesta să fie dizolvat. Membrii Parnas au fost persecutați și chiar asasinați în ultimii ani.

Liderul Parnas, Mihail Kasianov, care a fost prim-ministru în primul mandat al președintelui Vladimir Putin în perioada 2000-2004, a fugit din Rusia după ce a criticat invazia Ucrainei la mijlocul anului 2022.

Potrivit Mediazona, Curtea Supremă a Rusiei admis cererea Ministerului Justiției de a lichida Parnas.

Ministerul Justiției a justificat cererea de dizolvare a partidului prin faptul că numărul birourilor locale ale Parnas a scăzut la mai puțin de jumătate din regiunile Rusiei, conform Mediazona.

În evaluarea sa, tribunalul a inclus și teritoriile ucrainene anexate nelegal de Rusia.

Decizia de joi este o repetare a deciziei Curții Supreme din 2007 de a dizolva predecesorul Parnas, Partidul Republican din Rusia.

Parnas a fost întemeiat trei ani mai târziu de Kasianov și de personalități proeminente ale opoziției ruse, între care și Boris Nemțov, care a fost asasinat în fața Kremlinului cinci ani mai târziu.

Alte figuri importante ale formațiunii politice, Vladimir Kara-Murza și Ilya Yashin, ispășesc în prezent pedepse lungi după gratii pentru acuzații legate de opoziția lor față de războiul Rusiei din Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult