Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertismentul experților după ce Macron a dizolvat Parlamentul francez: „Am putea avea o situație catastrofală”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Franta, europarlamentarele au declanșat un cutremur politic. Președintele Emmanuel Macron a anunțat alegeri parlamentare anticipate, după ce partidul său, a fost zdrobit la urne de formațiunea de extremă dreaptă.

Scrutinul se va desfășura pe 30 iunie și 7 iulie. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, spune că este "uluită" de decizia de a convoca votul atât de aproape de Jocurile Olimpice, care încep pe 26 iulie.

Emmanuel Macron, președintele Franței: "Am decis să vă redau prin vot puterea de a ne decide viitorul. Prin urmare, în această seară dizolv Adunarea Naţională (Parlamentul). Este o decizie importantă și grea, dar, mai presus de toate, este un act de încredere. Încredere în voi, dragi compatrioți, în capacitatea poporului francez de a face alegerea corectă pentru sine și pentru generațiile viitoare".

Francezii au primit cu uluire anunțul președintelui, care a venit la scurt timp după ce extrema dreaptă franceză a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile europarlamentare. "Reunirea națională", formațiunea lui Marine Le Pen - condusă, însă, de charismaticul Jordan Bardella - a primit 31,5% dintre voturi, mai mult decât dublul obținut de "Partidul Renașterii" al lui Emmanuel Macron.

Jordan Bardella, liderul partidului "Reunirea Națională": "Emmanuel Macron este un președinte slăbit în această seară, privat de o majoritate absolută în Adunarea franceză și limitat în mijloacele sale de acțiune în cadrul Parlamentului European".

Citește și
parlament franta
Dizolvările Adunării Naţionale din Franța care au marcat istoria țării. Au fost folosite de opt ori în mai bine de 100 de ani

Marine Le Pen, lidera extremei drepte: "Suntem pregătiți să schimbăm țara, să reînviem Franța!".

"Macron joacă poker"

Președintele Macron "joacă poker" și își asumă "riscuri enorme cu viitorul politic al țării sale" - avertizează analiștii.

Dominique Moïsi, analist politic: "El încearcă să-și ia destinul în propriile mâini, în fața istoriei și, pentru asta, face un pariu uriaș. Adunarea Națională va ajunge la putere, iar francezii vor realiza cât de incompetenți, cât de ideologici și cât de periculoși sunt aceștia. Cred că aceasta poate fi strategia lui".

Agnes Poirer, comentator politic: "Am putea avea o situație catastrofală. Totuși, președintele Macron are răgaz trei ani până la următoarele alegeri prezidențiale. Trei ani în care poate demonstra țării ce prespune un guvern de extremă dreapta".

Turul al doilea al alegerilor anticipate urmează să aibă loc pe 7 iulie.

Anne Hidalgo, Paris Mayor: "Decizia de dizolvare (a Parlamentului) chiar înainte de Jocurile Olimpice este o lovitură suplimentară, pe care eu fac eforturi s-o înțeleg".

Triumful partidului "Reunirea Națională" l-a adus în centrul atenției pe tânărul său lider: Jordan Bardella, în vâstă de 28 de ani. Care at putea deveni luna viitoare noul premier.

Bardella este socotit simbolul renașterii acestei formațiuni, fondată la începutul anilor '70 de Jean-Marie Le Pen, acum în vârstă de 95 de ani. Fiica acestuia, Marine Le Pen, a început în urmă cu un deceniu un proces laborios menit să curețe imaginea partidului. A renunțat la declaraţiile antisemite şi rasiste și a reușit să atragă susținerea unor categorii sociologice istoric ostile extremei-drepte. Procesul a culminat cu alegerea lui Jordan Bardella în fruntea partidului, în 2021. Extrem de popular pe rețelele sociale, mereu cu zâmbetul pe buze și cu o replică cizelată la îndemână, Bardella se mândrește cu originile sale modeste și cu rădăcinile italiene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult