Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.

La doar 45 de ani, Giorgia Meloni, șefa partidului post-fascist Fratelli d'Italia, este favorită pentru a conduce noul cabinet, un cutremur pentru Italia, membru fondator al Europei și a treia economie din zona euro. Această fostă admiratoare a lui Mussolini, a cărei deviză este „Dumnezeu, țară, familie”, a reușit să catalizeze nemulțumirile și frustrările compatrioților săi. Meloni este ultraconservatoare, fiind ostilă drepturilor pentru minoritățile sexuale, dar și migranților.

Pe de altă parte, Comisia Europeană se așteaptă ca Italia să se alăture statelor-problemă, Ungaria și Polonia, „în ceea ce privește apărarea intereselor naționale în detrimentul celor europene”. Optimiștii mizează, totuși, pe o răsturnare de situație, datorată prezenței la vot și indecișilor, al căror număr era estimat la 20% dintre votanți. Secțiile de votare se vor închide abia la miezul nopții, ora României, moment în care va fi cunoscut rezultatul sondajelor la ieșirea de la urne.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult