Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a anunțat prima rectificare bugetară din ultimul an și jumătate. Cine va primi bani în plus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale faţă de programul iniţial, potrivit notei de fundamentare a rectificării bugetare de stat pe anul 2024, publicată de Ministerul Finanţelor.

"Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,670 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825,5 miliarde de lei", se precizează în document. Bugetul pentru acest an a fost construit iniţial pe un deficit bugetar de 5% din PIB. 

Cum se impart banii

Prima rectificare bugetară din acest an prevede, că CNAS (Casa Națională de Sănătate) primește 11,3 miliarde lei, în principal bani pentru medicamente.

Ministerul Educației va avea o alocare suplimentară de 4,59 miliarde lei, bani pentru salarii, burse și naveta elevilor.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește suplimentar 2 miliarde pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

Ministerul Energiei, se alocă suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investitii.

Ministerul Finanțelor primește suplimentar 14 miliarde pentru asigurarea cofinanțării pentru accesarea fondurilor europene, implementarea proiectelor de digitalizare ale MF și schemele de ajutor de stat.

Ministerul Transporturilor primește suplimentar 5 miliarde lei pentru a putea aloca în continuare cofinanțare pentru proiectele de infrastructură.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult