Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reconstituire emoționantă în Timișoara, pe o ploaie torențială: Unirea Banatului cu România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe o ploaie torenţială, autorităţile din Timişoara au sărbătorit ziua oraşului într-un mod inedit.

Au reconstituit momentul de la 3 august 1919, atunci când trupele româneşti au intrat în Timişoara, ducând la unirea de facto a Banatului cu România.

"Soldaţii" au purtat uniformele de atunci, iar pe scenă actorii au dat viaţă personalităţilor de acum 100 de ani

Unirea Banatului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918, însă, din cauza prezenței trupelor sârbe și franceze în zonă, întregul proces s-a desfășurat mai greu. În 1919, la Conferință de Pace de la Paris, Banatul a fost împărțit: două treimi din suprafață au revenit României, iar o treime Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor.

În 3 august 1919, trupele noastre au intrat în Timișoara și România a preluat oficial administrarea Banatului.

Citește și
unirea mica
Parerile romanilor despre ce inseamna "Mica Unire". "Cine a infaptuit-o? Mos Ion Roata"

Actorii au încercat să redea discursurile pe care le-au ținut Colonelul Virgil Economu, comandantul trupelor care au intrat în Timișoara, și autoritățile locale de la acea vreme: "Acum, frații noștri, urmășii acestor vulturi, ați venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străînă"

Toată manifestația a avut loc pe o ploaie torențială și puțini s-au încumetat să vină să trăiască această filă de istorie: "Având în vedere că plouă așa tare, m-am gândit de două ori dacă să vin, dar până la urmă mă bucur că am venit".

"Sunt foarte emoționat și totodată amărât, petru că stramsorii noștri de acum 100 de ani au înfruntat moartea cu gloanțele, iar tineretul din ziua de azi nu mai poate înfruntă câteva picături de ploaie să asiste la această manifestare"

Manifestațiile de ziua Timișoarei se vor încheia duminică cu un concert și un foc de artificii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult