Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest inedit în fața DNA. Cerințele activiștilor de mediu pentru procurorul-șef

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un protest inedit s-a derulat luni la DNA. Activiștii de mediu i-au cerut procurorului-șef să reia cercetările într-un dosar de corupție, închis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Miza este uriașă: o suprafață de zeci de hectare de pădure din județul Hunedoara, unde ar urma, susțin contestatarii, să fie amenajate două halde de steril, de la minele de aur din zonă. Aceștia reamintesc că tot acolo, la Certeju de Sus, a avut loc în 1971, cea mai mare catastrofă ecologică din România, în urma căreia și-au pierdut viața 89 de oameni.

Accidentul ecologic de pe 31 octombrie 1971 când 300.000 de metri cubi de steril au acoperit întreaga Vale a Certejului a fost rememorat luni, în față la DNA. Urmașii supraviețuitorilor tragediei în care au murit 89 de localnici, iar alți 74 au fost răniți, încearcă să îi convingă pe procurori să revină asupra deciziei de clasare a unui dosar penal.

Kadrie Zada, activist: „Despre acel accident aproape că nu se vorbește, la câți au murit atunci.”

Roxana Pencea Brădățan, activist DECLIC: „Suntem nemulțumiți de soluția de clasare dată acestei anchete, ceea ce face posibilă avansarea proiectelor de minerit din Munții Apuseni și anume extragerea aurului cu cianuri acolo.”

Citește și
greva franta
Cum gestionează Macron greva din Franța. Sindicatele avertizează că protestele vor continua

Încă există temerea că durerosul episod s-ar putea repeta, pentru că în zona de pădure a localității Certejul de Sus ar putea apărea alte două halde de steril, asta după ce 56 de hectare de pădure au fost concesionate unei companii de minerit. Afacerea a fost reclamată la DNA, însă ancheta a fost închisă.

Oficial, DNA susține că nu poate continua investigația, chiar dacă este justificată temerea că s-ar putea repeta catastrofa ecologică de acum 48 de ani, ba chiar că procurorii anticorupție sunt legați la mâini și asta din pricina controversatei decizii a CCR care a stabilit că actele autorităților sunt abuz în serviciu doar dacă au încălcat o lege.

Ori, susțin anchetatorii, la Certeju de Sus s-ar fi încălcat cel mult hotărâri de guvern. O explicație pe care activiștii de la ''Declic'' nu o acceptă, așa că au organizat acest protest. O tânără a jucat rolul Zeiței Justiției legată la ochi cu o sabie într-o mână și o balanță în cealaltă, dar având alături o pancartă pe care scria că la Certej justiția este în lanțuri.

Șeful interimar al DNA le-a dat asigurări activiștilor că solicitarea lor va fi "analizată" în următoarele 3 săptămâni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult