Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carantina noaptea, în weekend, la o rată de infectare de 6 la mie. Guvernul a adoptat măsurile CNSU

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care sunt modificate măsurile restrictive aplicate în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 din localităţi.

Pus în fața valului patru, care face deja ravagii în România, Guvernul schimbă regulile și impune noi restricții pentru persoanele care nu s-au vaccinat.

Carantina de noapte va fi impusă doar în localitățile cu peste șase infectări la mia de locuitori, nu la peste patru, cum era până acum, însă cei imunizați vor fi liberi să iasă din case. În schimb, nu vom mai putea merge să mâncam într-un centru comercial fără să avem certificat verde.

Cum ritmul infectărilor crește, Guvernul a decis să se bucure de mai multe libertăți doar cei care s-au vaccinat.

Florin Cîțu, premier: ”Pentru zonele carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din case, deci nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea.''

Potrivit unei hotărâri a Guvernului, carantina de noapte va fi impusă doar în localitățile în care rata infectărilor este între șase și 7,5 la mie. Asta înseamnă că în zilele de vineri, sâmbătă și duminică magazinele se vor închide la ora 18.00, iar restricțiile de circulație vor fi impuse după ora 20. În localitățile cu o incidență de peste 7,5 la mie toate aceste restricții sunt valabile toată săptămâna.

Înainte, aceste măsuri erau luate în cazul localităților cu o rată de incidență de peste patru la mie. Rămân valabile excepțiile de la carantină pentru cei care merg la muncă sau au o urgență medicală.

Noile măsuri au venit după o ședință atipică a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Discuțiile au început seara, târziu, dar decizia a venit a doua zi, dimineața, înainte de ședința de Guvern. A fost nevoie de o reuniune a Executivului în care să fie aprobate noile măsuri, fără de care, Timișoara de pildă, ar fi intrat chiar de la finele acestei săptămâni în carantină. Asta ar fi însemnat magazine închise la ora 18.00 și restricții de circulație începând cu ora 20.

Dacă în mall-uri poate intra oricine, în restaurantele din interiorul lor vor intra doar cei care s-au vaccinat, a anunțat premierul. Restricțiile vor fi, de asemenea, în vigoare pentru accesul la cinema ori teatre, localuri și evenimente ca nunți ori botezuri.

Florin Cîțu, premier: ”Vom cere să fie izolate şi să poţi să intri cu certificatul verde, deci rămân deschise, dar cu certificatul verde.''

Copiii sub 12 ani nu vor mai trebui să fie testați dacă vor să-și însoțească părinții în locurile cu restricții, în zonele cu incidență de peste 3 la mie. Acum, peste 300 de localități au o incidență de peste 3 infectări la mie. Mai grav, 40 dintre ele depășesc chiar 6 la mie, pe când o localitate din Cluj a ajuns la peste 12 la mie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ s-au stabilit următoarele:

- creşterea de la 6 ani la 12 ani a vârstei până la care copiii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie;

- creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori;

- creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00 - 18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori;

* delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, astfel încât accesul să poată fi realizat controlat doar pentru persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală;

* introducerea unei noi excepţii de la interdicţia deplasării în afara locuinţei la nivelul localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte pragul de 6/1.000 de locuitori pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Deciziile adoptate de Guvern sunt fundamentate pe propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea nr. 73/23 septembrie 2021.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult