Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Ce înseamnă HACCP și cum se implementează

Acronimul HACCP provine de la denumirea completă în limba engleză - Hazard Analysis and Critical Control Point, care se traduce prin - Analiza riscurilor și a punctelor critice de control.

Aceasta este constituită sub forma unui sistem de management internațional ce trebuie respectat de către toți cei care desfășoară activități în domeniul alimentar. În România, obligativitatea legală a respectării acestei proceduri este stabilită prin Hotărârea 924/2005.

Cum se implementează HACCP?

Implementarea acestei metode implică verificări riguroase. Aceste analize privind eventuale pericole la care sunt expuse produsele alimentare se efectuează în toate etapele ciclului alimentar, de la producție și până la consumul produselor finite. Având în vedere acest aspect, utilizarea unor produse curatenie profesionale devine astfel un aspect obligatoriu pentru operatorii economici din sectorul alimentar.

Pentru a putea implementa sistemului HACCP, este nevoie de organizarea specifică a unui demers pus la punct cu rigurozitate. Analizele realizate este necesar să fie unele precise și responsabile, îndreptate în principal către următoarele direcții:

➢ Componenta umană - extrem de important și prezentă în majoritatea etapelor. Aici există un punct critic, așa că măsurile de igienă este obligatoriu să fie la standarde ridicate.

● Acest lucru poate fi realizat prin punerea la dispoziție a unui dozator sapun lichid care să conțină soluții dezinfectante adecvate. 

● Un alt aspect la care este esențial să fie acordată prioritate aici este utilizarea unor role hartie corespunzătoare și specifice industriei alimentare. Este recomandată cea de culoare albastră și care conține specificații clare că este sigură a se utiliza în contact cu alimentele.

➢ Tipul de produse supuse fabricației și procesării

➢ Mijloacele utilizate în procesele de producție, fabricare și procesare la care sunt supuse alimentele - aici sunt incluse echipamentele și materialele utilizate care este impetuos necesar să fie unele special destinate acestor utilizări și curățate cu regularitate.

Principiile HACCP

Planul HACCP a fost creat pentru a proteja consumatorul final de alimente împotriva infestării cu diverși viruși și deci a îmbolnăvirii. Astfel, acest lucru poate fi realizat doar asigurându-ne că alimentele consumate au fost verificate în prealabil și că nu există pericole care să le afecteze integritatea, de natură biologică, fizică sau chimică.

Tocmai din acest motiv, pentru a putea fi implementată în mod corect această metodă și pentru a ne asigura că respectăm întocmai reglementările internaționale impuse, în continuare sunt cele 7 principii ce trebuie respectate.

Metodologia HACCP se realizează conform următoarelor principii:

1. Analiza riscurilor

2. Identificarea punctelor critice de control

3. Stabilirea limitelor critice

4. Definirea procedurilor de monitorizare

5. Măsurile corective

6. Crearea procedurilor sistemice de verificare

7. Validarea sistemului de siguranță prin proceduri de evidență și documentare

În concluzie, metoda HACCP este esențială pentru prevenirea, identificarea și rezolvarea problemelor legate de igienă alimentară ale unui afaceri din acest domeniu. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult