Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tradiția pornită de un sculptor amator în gheață. Cum îl celebrează pe Eminescu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câţiva pensionari din Galaţi au făcut din zăpadă, pentru al patrulea an la rând, bustul lui Eminescu.

 În ajunul aniversării poetului naţional, sculptorii amatori şi-au aşezat cu mândrie opera în faţa blocului şi i-au ataşat şi un steag tricolor. Pensionarii fac din pasiune, an de an, oameni de zăpadă dintre cei mai inspiraţi.

Pensionarii din Galaţi au strâns cu lăzile zăpadă şi au bătătorit-o, înainte de a lucra în grădina din faţa blocului - bustul lui Mihai Eminescu. Apoi şi-au transportat opera la intrarea în scară, să o vadă toţi trecătorii.

Sculptorul amator este Petru Darie, în vârstă de 77 de ani, care mărturiseşte că a făcut prima dată bustul poetului naţional din zăpadă în urmă cu 45 de ani, pentru fiica lui, care avea pe atunci 3 ani.

Petru Darie, sculptor amator: „Am avut momente de cădere când mă gândeam, ba, nu îmi mai reuşeşte, ce naiba am, am îmbătrânit chiar atâta de tare? Eram gata să renunţ, dar m-au încurajat şi băieţii, vecini de la scară, de-acolo."

Citește și
record cluj
Cum ar putea clujenii să doboare un record mondial, recitând versurile lui Eminescu

Avram Nicolae, vecin: „Chiar ziceam, măcar de ziua lui Eminescu să dea un pic de zăpadă. Şi Doamne-Doamne ne-a ajutat, ne-a dat zăpadă, am făcut aici un soclu…"

Vecin: „Se ducea în casă, se mai uita pe internet, iar venea înapoi „nu-i bine!. Ce faci, măi, de tot te plimbi? Măi, mă duc acolo, că nu-mi iese ca lumea. Mă fac de ruşine."

Cea care îl încurajează pe domnul Darie este soţia lui, chiar dacă tot ea îi îngrijeşte, apoi, „rănile”.

Filomela Darie, soţia „sculptorului”: „Cam greu, că se plânge de dureri de mâini, de oase, de încheieturi şi i-am zis că mănâncă bătaie, dacă iar se plânge. În anii în care nu este zăpadă, este foarte trist."

Anul acesta, vecinii au adăugat creaţiei şi un steag tricolor cu mesaj simbolic.

Vecină: „Trăiască naţia română!" este salutul cu care dânsul, fiind redactor-şef la ziarul Timpul, când intră în redacţie, îşi salută colegii. Iar restul răspundeau: „Sus cu ea!"

Aceiaşi artişti amatori au creat din zăpadă şi Cuminţenia Pământului, după opera lui Brâncuşi, în urmă cu doi ani, sau busturile lui Vlad Ţepeş sau Alexandru Ioan Cuza.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult