Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Micul, cel mai vândut mărțișor în târgurile din București. „I-am pus un șnuruleț ca să fie așa, mai festiv”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un mic mărțișor, adică un mic rumenit, legat bine la mijloc cu un șnur colorat, este probabil cea mai originală idee din târgurile de meșteri și producători dedicate primăverii.

Asta în timp ce cumpărătorii au refăcut stocul de mărțișoare clasice sculptate, pictate ori împletite din materiale diverse. Noutatea sezonului sunt sfinții sub formă de broșă de purtat, spun creatorii, în orice zi a anului! Din curtea Muzeului Țăranului Român, mulți clienți au plecat cu sacoșa de mărțișoare.

O doamnă plătește încă un lot de simboluri pictate. Reporter: „Cui dați mărțișoarele pe care le-ați luat?”

Femeie: „La nimeni!”

Reporter: „Și ce faceți cu ele?”

Citește și
Martisoare
Mărțișor 2024. Legendele Mărțișorului și de ce dăruiesc românii un șnur împletit din alb și roșu în prima zi de primăvară

Femeie: „Le studiez.” Femeie: „Le putem purta oricând. Dacă sunt broșe frumoase, sigur.” Femeie: „Fiecare copil are un înger păzitor, și de aici mi-a venit și ideea.”

Reporter: „Dar de ce au capul într-o parte?”

Femeie: „Pentru că sunt smeriți!” Dar și creativi! Unii băieți au meșterit singuri, pentru colegele de clasă și pentru mamele lor.

​Numele de mărțișor vine de la numele arhaic al lunii martie - marț. Mărțișor înseamnă “martie mic”, adică începutul lunii. Arheologii plasează cele mai mici mărțișoare în zona noastră acum 8 mii de ani. Erau amulete din pietre albe și roșii, purtate la gât de femei. De ce aceste culori? Ne spune un basm foarte vechi, în care un voinic a recuperat soarele de la un balaur fioros. Sângele lui a topit zăpada, și acolo au răsărit ghiocei. La târgul din Hala Laminor, așteaptă cumpărători mărțișoare făcute de copii cu autism și adulți cu sindrom Down.

Elena Procopiu, fondatorul Asociației Hoffnung: „Acesta este unul dintre ele... avem o bunicuță care ne învață cum să croștăm. Are dizabilități mintale și, ca să-și omoare timpul, am luat-o alături de noi.” Costă 4-5 lei, dar se vând mai mult mai bine cele duble ca preț, aduse din China. Desigur, cei care oferă mai târziu mărțișoare plusează cu zambile, frezii și iriși.

Reporter: „Se mai vând flori?”

Femeie: „Sigur că da! Până pe 10 martie, în fiecare zi.” Restaurant a fost, în aer liber, pentru cei nonconformiști. Iar mărțișorul mic a fost fript pe grătar! Femeie: „I-am pus un șnuruleț ca să fie așa, mai festiv...”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult