Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hrean - beneficii, contraindicații și cum să îl folosești pentru diferite preparate

Hreanul este o legumă rădăcinoasă cunoscută pentru gustul și mirosul său înțepător.

Conține mai mulți compuși care pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antibacteriene și anticancerigene.

Pregătit corect, hreanul poate fi păstrat pe termen lung și adăugat la diverse preparate, în special în sezonul rece. Această conservă nu trebuie să lipsească din cămara pentru iarnă a unei gospodine.

Hreanul se recoltează și se pregătește pentru conservare, în mod tradițional, toamna. Aceasta este perioada ideală, deoarece rădăcinile de hrean sunt mai mature, iar gustul și aroma lor sunt mai intense.

Conservarea hreanului pentru iarnă este un proces simplu, dar necesită atenție la detalii pentru a-i menține aroma puternică și proaspătă. Acesta poate fi conservat simplu, sau chiar adăugat în rețete de murături asortate, alături de alte condimente precum usturoiul, țelina, păstârnacul, piperul și frunzele de dafin. 

Citește și
sfecla rosie la borcan
Sfeclă roșie la borcan – cele mai bune rețete pentru iarnă. Cum se face dulceața de sfeclă roșie și sfecla roșie cu hrean

Totodată, este util să știi câteva trucuri și sfaturi practice pentru conserve, cum ar fi metoda corectă de sterilizare a borcanelor, un pas esențial pentru a te asigura că preparatele tale vor rezista pe termen lung. De asemenea, și alegerea legumelor de toamnă pentru conservele de iarnă este un pas esențial. 

Hreanul a fost folosit la nivel mondial de mii de ani, de obicei ca un condiment, dar și în scopuri medicinale. Iată tot ce trebuie să știi despre hrean, inclusiv nutrienții, beneficiile, utilizările și efectele sale secundare.

Ce este hreanul

Se crede că hreanul provine din Europa de Est. Este o legumă cruciferă, alături de muștar, wasabi, varză, broccoli și kale. Are o rădăcină lungă și albă și frunze verzi. Când rădăcina este tăiată, o enzimă descompune un compus numit sinigrină într-un ulei.

Acest ulei, cunoscut sub numele de izotiocianat de alil, oferă hreanului mirosul și gustul caracteristice și poate irita ochii, nasul și gâtul. Rădăcina este de obicei rasă și conservată în oțet, sare și zahăr pentru a fi folosită ca un condiment. Sosul de hrean, care conține maioneză sau smântână, este, de asemenea, popular.

Hreanul este adesea confundat cu wasabi, un alt condiment înțepător comun în bucătăria japoneză. Acest lucru se datorează faptului că "wasabi-ul" pe care îl primești în majoritatea restaurantelor japoneze este de fapt pastă de hrean amestecată cu colorant alimentar verde.

Adevăratul wasabi (Wasabia japonica) provine dintr-o plantă complet diferită și se spune că are un gust pământiu. În plus, este verde, nu alb.

Hrean - beneficii pentru sănătate

Oferă o varietate de nutrienți - Deoarece hreanul este de obicei consumat în cantități mici, o porție tipică este foarte scăzută în calorii, dar conține mai mulți minerali și compuși vegetali.

De asemenea, conține cantități mici de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți. În plus, această legumă picantă este bogată în compuși vegetali sănătoși, inclusiv glucozinolați, care se descompun în izotiocianați și pot proteja împotriva cancerului, infecțiilor și bolilor cerebrale. Chiar și în cantități mici, hreanul oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Poate avea efecte anticancerigene - Glucozinolații și izotiocianații din această legumă rădăcinoasă pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, precum și prin promovarea morții acestora, conform unor studii.

Unii compuși din hrean, precum sinigrina, pot acționa și ca antioxidanți și pot lupta împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. Aceste molecule reactive pot crește riscul de boli, inclusiv cancer, atunci când nivelurile devin prea ridicate în corp.

Studiile in vitro sugerează că compușii din hrean pot preveni creșterea cancerului de colon, plămâni și stomac.

În plus, peroxidaza, o enzimă găsită în această rădăcină, ajută la activarea și amplificarea unui compus puternic anticancer care vizează celulele cancerului pancreatic uman.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări.

Are proprietăți antibacteriene - Izotiocianatul de alil, uleiul eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată, poate avea proprietăți antibacteriene puternice.

Studiile sugerează că poate lupta împotriva mai multor bacterii periculoase, inclusiv E. coli, H. pylori și Salmonella.

Un studiu in vitro a notat că izotiocianații extrași din rădăcina de hrean au ucis șase tipuri de bacterii orale. Un alt studiu in vitro a descoperit că acești izotiocianați au prevenit creșterea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor.

Poate îmbunătăți sănătatea respiratorie - Consumul de hrean este cunoscut pentru a provoca o senzație de arsură în sinusuri, nas și gât. Din acest motiv, este adesea utilizat pentru a ameliora răcelile și problemele respiratorii.

Un studiu efectuat pe peste 1.500 de persoane a constatat că un supliment care conținea 80 mg de rădăcină de hrean uscat și 200 mg de năsturel a fost la fel de eficient ca un antibiotic tradițional în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și bronșitei, scrie Healthline. Aceste rezultate sugerează că hreanul poate îmbunătăți sănătatea respiratorie, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Hrean - calorii

O lingură (15 grame) de hrean preparat furnizează:

• Calorii: 7

• Proteine: mai puțin de 1 gram

• Grăsimi: mai puțin de 1 gram

• Carbohidrați: 2 grame

• Fibre: 0,5 grame

Cum se folosește hreanul

Hreanul este utilizat în principal ca un condiment. Este consumat de obicei ca hrean preparat, care este făcut din rădăcina rasă, plus oțet, zahăr și sare. Sosul de hrean conține, de regulă, smântână sau maioneză în amestec.

Aceste condimente sunt de obicei servite în cantități mici cu carne sau pește. În unele zone din România, hreanul se consumă conservat alături de sfeclă roșie rasă, într-un fel de salată. Totodată, în alte părți se folosește în borșul de sfeclă. Pentru a face propriul tău hrean conservat, răzuiește rădăcina și pune-o în borcan cu oțet.

Dacă vrei să pui hrean la borcan, folosește 2 rădăcini de hrean, 25 de ml de oțet, 50 de ml de apă și o linguriță de sare. Poți adăuga și puțin zahăr, ca să contrabalanseze iuțeala hreanului. Odată conservat, hreanul poate fi amestecat cu sfeclă roșie crudă sau fiartă rasă pentru o salată delicioasă, poate fi consumat ca garnitură alături de smântână la ciorbă sau ca garnitură pentru fripturi, în dressinguri de salate, în burgeri sau amestecat cu muștar și mâncat cu chifteluțe sau cârnați.

Hreanul cu sfeclă roșie este un preparat foarte popular datorită combinației echilibrate între gustul picant al hreanului și dulceața naturală a sfeclei. Hreanul cu sfeclă roșie la borcan se prepară prin amestecarea sfeclei fierte și rase cu hrean proaspăt ras, la care se adaugă sare, oțet și, uneori, zahăr pentru a echilibra gusturile. Rezultatul este un condiment colorat, aromat și sănătos, perfect pentru iarnă.

Dacă vrei, îl poți amesteca cu sfeclă rasă, morcov și măr, într-o salată de crudități gustoasă în care poți adăuga puțină maioneză, sare, piper, puțină zeamă de lămâie și o jumătate de linguriță de miere. O altfel de variantă a salatei coleslaw pe care o poți mânca cu coaste la cuptor sau o poți pune în burgeri.

Posibile efecte secundare

Există informații limitate despre posibilele efecte secundare ale consumului excesiv de hrean în dieta ta sau sub formă de supliment.

Cu toate acestea, deoarece hreanul este foarte picant, cel mai bine este să îl folosești cu moderație. Prea mult din această rădăcină picantă poate irita gura, nasul sau stomacul.

Poate fi deosebit de deranjant pentru persoanele cu ulcere stomacale, probleme digestive sau boala inflamatorie intestinală.

În final, nu se știe dacă hreanul este sigur în cantități mari pentru copii și femeile însărcinate sau care alăptează.

Hreanul este foarte benefic dacă ești răcit și ai nasul înfundat. De asemenea, are și proprietăți antibacteriene, așa că poți să îl consumi preventiv în sezonul rece pentru a evita răcelile și gripa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult