Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Discrepanțe mari pe piața muncii, în octombrie. Companiile oferă cu 30% mai puțin decât cer candidații

Activitate intensă la începutul lunii octombrie pe piața muncii. Însă, diferențele salariale între salariile cerute de candidați și ofertele de angajare ajung la peste 30%.

La începutul lunii octombrie, piața muncii din România rămâne activă și dinamică, cu aproximativ 26.000 de joburi disponibile pe platforma bestjobs și peste 40.000 de aplicări zilnice la joburile active.

Deși în ultima lună, angajatorii au trimis peste 130.000 de invitații la interviu, diferențele semnificative, de peste 30%, între salariile dorite de candidați și cele oferite de angajatori îngreunează găsirea candidaților potriviți, în ciuda concurenței mari din piață.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în sectoarele de retail, financiar/contabilitate, inginerie, producție/logistică și management, care au înregistrat o cerere constantă atât din partea angajatorilor, cât și a candidaților.

Geografic, București și Ilfov domină piața, cu 31% din totalul ofertelor de joburi, urmate de județele Timiș, Brașov, Cluj și Prahova, regiuni unde industria și serviciile continuă să se dezvolte iar oferta de muncă este una variată.

Citește și
relaxare
De ce este atât de greu să luăm o pauză de la muncă, chiar dacă vrem asta. Sfaturi pentru a te detașa de job

O comparație a salariilor oferite de către angajatori în 2024 și a cerințelor salariale din partea candidaților, există diferențe semnificative între cele două, ajungând la peste 30% în cazul rolurilor middle și senior.

Domeniile cu cele mai mari discrepanțe salariale

Cele mai mari discrepanțe se regăsesc în domenii precum vânzări, sănătate, call center, financiar și management. De exemplu, pentru un rol de Manager magazin, diferențele salariale depășesc 31%, întrucât așteptările candidaților ajung în general 1.800 de euro, în timp ce ofertele din piață sunt cuprinse între 1.200 și 1.600 de euro.

Pentru un Contabil cu peste 2 ani de experiență, salariul dorit variază între 1.400 și 1.500 de euro, însă ofertele din piață sunt între 850 și 1.100 de euro, ceea ce indică o diferență considerabilă. În cazul unui rol de Lucrător comercial, așteptările salariale se situează între 750 și 900 de euro, în timp ce salariile oferite pornesc de la 600 de euro, rezultând o diferență de aproximativ 28%. De asemenea, pentru un Agent de vânzări prin telefon, așteptările sunt de aproximativ 700 de euro, în timp ce ofertele din piață variază între 500 și 700 de euro, reflectând o discrepanță de 14%.

În domeniul medical, salariile oferite pentru poziția de Asistent medical generalist sunt cu 26% mai mici decât așteptările candidaților. Pe de altă parte, pentru joburile de nivel entry, cum ar fi cel de Casier, diferențele sunt mai mici, salariile oferite fiind cu doar 7% sub nivelul dorit de candidați.

“Aceste nealinieri salariale din piață evidențiază o discrepanță între cerere și ofertă. Pentru atragerea candidaților potriviți și reținerea lor pe termen lung în echipă este necesară o mai mare flexibilitate în negocierea pachetului salarial. În caz contrar, companiile vor trebui să gestioneze un nivel ridicat al fluctuației de personal, deoarece angajații vor căuta oportunități profesionale care să le îndeplinească cerințele salariale “, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Pe bestjobs, candidații au trimis cele mai multe aplicări din ultima lună în retail (270.000), financiar/contabilitate (124.000), IT/telecom (98.000), administrativ (71.000) și call center/suport clienți (62.000), evidențiind interesul pentru sectoarele cu cerere constantă de forță de muncă. De asemenea, căutările cele mai frecvente au fost pentru termeni precum șofer (33.500 de căutări), remote (30.000), ingineri (29.000), asistent medical( 22.500), resurse umane (20.000) și manager (18.000).

Date oferite de Bestjobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 30.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult